IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори поред спад на европейските акции

За негативните настроения допринесоха спадът при металите и разочароващата за инвеститорите прогноза за продажбите на AstraZeneca

21:08 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Втори поред спад на европейските акции

Европейските акции се понижиха днес за втори пореден ден вследствие на спада при производителите на суровини. За негативните настроения допринесе и разочароващата за инвеститорите прогноза за продажбите на AstraZeneca, която по-добрите от очакваното резултати на Nokia и Hennes & Mauritz не успяха да компенсират.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 загуби 1,1 на сто до 244,61 пункта. От върха си за тази година, отчетен на 19 януари, индексът е загубил 6 на сто заради обявения от президента Барак Обама план за ограничаване на рисковите дейности на банките и действията на Китай за охлаждане на икономиката.

Основните национални индекси се понижиха на 13 от 18-те западноевропейски пазара. Френският CAC 40 загуби 1,9 на сто до 3688,79 пункта, британският FTSE 100 падна с 1,4 на сто до 5145,74 пункта, а немският DAX отстъпи с 1,8 на сто до 5540,33 пункта.

Книжата на BHP Billiton и ArcelorMittal отстъпиха съответно с 2,4 на сто и 3,7 на сто заради поевтиняването на металите. Акциите на британския производител на лекарства AstraZeneca пък загубиха 4,6 на сто, предаде Bloomberg.

На обратния полюс беше Nokia с ръст от 9,9 на сто, като благодарение на компанията технологичните акции отчетоха най-голям ръст от индустриалните групи в Dow Jones Stoxx 600. Книжата на веригата магазини за дрехи H&M добавиха 8,4 на сто, след като компанията отчете по-добра от очакванията печалба за четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още