IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредицата от икономически новини понижи индексите в САЩ

Акциите на технологичния гигант Apple поевтиняват с 4% след представянето на дългоочаквания таблетен компютър iPad

17:48 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Поредицата от икономически новини понижи индексите в САЩ

Изобилието от икономически новини, тримесечни финансови отчети и данни за пазара на труда в САЩ накара инвеститорите на Wall Street да заемат по-предпазливи позиции в началото на днешната борсова сесия. Американският президент Барак Обама потвърди, че създаването на нови работни места в САЩ ще бъде основен приоритет на правителството през тази година в своето изявление пред Конгреса.

Междувременно в швейцарския курортен град Давос се провежда Световният икономически форум, а днес френският президент Никола Саркози призова за цялостно преосмисляне на капитализма и разкритикува схемите за изплащане на бонуси, които нямат връзка с качествата на мениджмънта. Във форума участва и известният инвеститор Джордж Сорос, който призова за съкращаване на размера на банките.

Преди началото на сесията седмичните данни за новите молби за помощи при безработица показаха, че първоначалната безработица в САЩ остава на сравнително високо ниво през изминалата седмица. Освен това разочароващи бяха и данните за поръчките за производство на стоки с дълготрайна употреба, чиято стойност се повиши четири пъти по-малко от очакваното с 0,3% на месечна база през декември.

Сред най-важните тримесечни резултати са тези на автомобилната компания Ford Motor, която излезе на годишна печалба за първи път от 2005 г. както и тези на комуникационната компания Motorola, която се върна на печалба през четвъртото тримесечие на 2009 г. Procter & Gamble, която участва в индекса Dow Jones IA, на свой ред излезе на печалба от 4,66 млрд. долара за последните три месеца на 2009 г.

Индексът на най-големите и често търгувани щатски борсови компании Dow Jones IA се понижава с 0,7% до 10 169,66 пункта час след началото на търговията. Широкият S&P 500 отстъпва с 0,6% до 1 091,49, а Nasdaq Composite, който обединява компаниите от Nasdaq, отстъпва с 1,2% до 2 194,09 пункта. Най-губещи днес са технологичните и добивните компании.

Вчерашната сесия завърши с ръст за индексите, след като Федералният резерв на САЩ остави основната лихва без промяна в интервала от 0% до 0,25% и потвърди, че икономиката на страната продължава да се възстановява от кризата, но с бавни темпове.

Акциите на технологичния гигант Apple поевтиняват с 4% до 199,96 долара на борсата Nasdaq, след като главният изпълнителен директор Стив Джобс представи вчера дългоочаквания таблетен компютър iPad. Той се очакваше да отбележи следваща глава в развитието на компанията, но първоначалните оценки за него са доста противоречиви. За последните 12 месеца акциите на Apple са поскъпнали със 112%.

Още за iPad:

Как изглежда дългоочакваният iPad?

Анализатори: iPad може да е печеливш още през първата година от живота си

Десет слаби места, където iPad отстъпва на стандартните нетбуци

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още