IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Hyundai скочи четирикратно през четвъртото тримесечие

Най-големият южнокорейски автомобилопроизводител отчита през 2009 рекордни продажби от 3,2 млн. автомобила

11:26 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Hyundai скочи четирикратно през четвъртото тримесечие

Най-големият южнокорейски производител на автомобили Hyundai зарадва своите акционери с новината, че печалбата на компанията за последните три месеца на 2009 г. е нараснала близо четири пъти. За това са помогнали и правителствените програми в много държави по целия свят за насърчаване продажбите на нови и по-икономични автомобили, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на базираната в Сеул автомобилна компания се увеличава до 945,5 млрд. южнокорейски вона (821 млн. долара) за четвъртото тримесечие на миналата година от 243,5 млрд. вона печалба преди година. Това се оказа повече от пазарните очаквания за положителен финансов резултат от 815,6 млрд. вона.

Продажбите на Hyundai за четвъртото тримесечие нарастват с 9,3% на годишна база до 9,65 трлн. вона. Ръководството планира да пусне на пазара в Южна Корея поне три нови модела през тази година. Това продължава да бъде най-печелившият пазар за компанията, като продажбите там се увеличават с 63% на годишна база през четвъртото тримесечие.

За цялата изминала година продажбите на дребно на Hyundai в световен мащаб се увеличават с 14 на сто до рекордните 3,2 млн. превозни средства. Пазарният дял на компанията се увеличава в САЩ, Китай и Индия. Световният пазарен дял на дружеството през миналата година е достигнал 5,2%, според главния финансов директор на Hyundai Лий Вон Хи.

Акциите на Hyundai поскъпват с 4,1% до 113 500 вона на фондовата борса в Сеул. От началото на тази година пазарната капитализация на автомобилната компания се е понижила с 6,2 на сто, след като преди това се утрои през 2009 г.

Продажбите на Hyundai в САЩ през цялата изминала година се увеличават с 8,3% до 435 064 превозни средства, което е най-силният ръст сред всички водещи производители на автомобили в света. Hyundai успява да увеличи своя пазарен дял за сметка на японския си конкурент Toyota и американската General Motors благодарение на добрия маркетинг и предлагането на малки, икономични автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още