IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама: Създаването на работни места е проблем номер едно за нас

Американците страдат, а обещанията от предизборната кампания още не са изпълнени, призна президентът на САЩ

08:40 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама: Създаването на работни места е проблем номер едно за нас

Американският президент Барак Обама обяви създаването на работни места като проблем номер едно пред администрацията. По време на първото си изказване пред Конгреса, той се обърна към сънародниците си с думите „аз ви чувам“.

Така той посочи, че се вслушва в недоволството на американците и в скептичните оценки за развитието на икономиката. „Работните места трябва да бъдат цел номер едно през 2010 година“, категоричен е президентът. В тази посока Обама обеща разкриването на 1,5 млн. работни места през настоящата година.

Обещанията и предизборният лозунг към американците да имат вяра и надежда дава основания на избирателите да са недоволни, тъй като виждат влошаване на пазара на труда, спасяване на банки и големи правителствени разходи. Израз на това са все по-честите социологически проучвания, които показват, че американците не вярват, че това е правилният път, предава CNBC.

Обама не пропусна известен популизъм в обръщението си, като посочи вината за кризата в предшественика си на президентския пост Джордж Буш. Това предизвика недоволството на републиканците, които са убедени, че планът за подкрепа на икономиката на стойност 787 млрд. долара е разрушителен за бюджетната дисциплина.

В обръщението си Обама настоя 30 млрд. долара от средствата, заделени за спасяване на банковия сектор, да бъдат насочени към кредитиране на малкия и среден бизнес в страната.

Обама засегна още въпросите за здравната реформа и регулациите на банковата система. Освен това той потвърди, че до края на 2011 година всички американски части ще бъдат изтеглени от Афганистан.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още