IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на индустриалния гигант Caterpillar намалява с 65%

Заради признаците за възстановяване на търсенето компанията ще се фокусира върху увеличаването на производството

16:08 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на индустриалния гигант Caterpillar намалява с 65%

Американският производител на индустриално оборудване Caterpillar съобщи, че печалбата му за последното тримесечие на 2009 г. намалява с близо 65%, но ръководството очаква търсенето на продуктите на компанията да се повиши през тази година.

Caterpillar е едно от 30 най-големи американски борсови дружества, които участват в състава на индекса Dow Jones IA.

Нетната печалба на Caterpillar за последните три месеца на миналата година възлиза на 232 млн. долара, или 36 цента на акция. За сравнение положителният финансов резултат е бил 661 млн. долара, или 1,08 долара на акция, за същия период от 2008 г.

Приходите на индустриалната компания намаляват с 39% на годишна база до 7,9 млрд. долара, предаде Wall Street Journal. Продажбите на машини и двигатели намаляват с 41 на сто в сравнение с четвъртото тримесечие на 2008 г., а приходите на финансовото звено на компанията се свиват с 12%.

Пазарните очаквания бяха, че Caterpillar ще отчете печалба на акция от 28 цента и приходи от 8,11 млрд. долара.

За тази година главният изпълнителен директор на компанията Джим Оуенс очаква печалба на акция от 2,5 долара и ръст на приходите от 10 до 25%. Това обаче се оказа по-малко от пазарните прогнози.

Ръководството на Caterpillar е обнадеждено от признаците за подобряване на търсенето през последните месеци. Продажбите, поръчките за производство и цените нарастват, а междувременно наличните запаси на дистрибуторите намаляват.

В резултат на това компанията ще се фокусира върху повишаването на нивата на производство в своите заводи през тази година.

Акциите на Caterpillar, която от 1991 г. участва в индекса на сините чипове Dow Jones IA, поевтиняват към момента с 5% в часовете на днешната електронна търговия на Нюйоркската фондова борса.

През последните 12 месеца пазарната капитализация на индустриалния гигант се е повишила с близо 57% до 34,78 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още