IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IATA: 2009 година бе най-лошата в историята на авиокомпаниите

Пътническият поток е отбелязал най-големия си спад в следвоенната история, показват данните на агенцията

13:40 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
IATA: 2009 година бе най-лошата в историята на авиокомпаниите

Изминалата 2009 година е била най-лошата в историята на авиокомпаниите, като е бил отчетен най-голям спад на пътническите превози от края на Втората световна война насам. Това се казва в годишния доклад на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

“По отношение на търсенето 2009 година влиза в историята като най-слабата година за сектора досега“, посочва ръководителят на асоциацията Джовани Бисияни.

Пътническите превози са отбелязали спад от 3,5 на сто спрямо предходната година, а транспортът на стоки се е свил с 10,1 на сто, става ясно от данните. Все пак през декември е бил отчетен минимален ръст на превозите от 1,6 на сто, предава ВВС.

Въпреки подобрението в края на годината обаче от IATA прогнозират тежка 2010 година. „Тази година започва с огромни изпитания за сектора“, допълва Бисияни.

„Най-лошото е зад нас, но все още не е време да празнуваме. Пригаждането към изгубения растеж за последните 2,5-3,5 години предвещава нова спартанска година, фокусирана върху точното напасване към търсенето и контрола върху разходите“, предупреждава шефът на IATA.

Най-тежко 2009 година се е отразила на африканските превозвачи, където спадът на превозите е 6,8 на сто. В Азиатско-тихоокеанския регион е отчетено свиване от 5,8 на сто, а в Европа превозите са намалели с 5 на сто.

Близкоизточните превозвачи обаче отчитат ръст на превозите от 11,3 на сто, а тези в Латинска Америка – 0,3 на сто.

По оценки на IATA загубите в авиосектора за 2009 година възлизат на 11 млрд. долара, а тази година се очаква отрицателен резултат от още 5,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още