IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Северна и Южна Корея си размениха ракетни атаки и стреснаха пазарите

Борсовата сесия в Южна Корея приключи със спад, а валутата на страната отстъпи срещу американския долар

12:28 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Северна и Южна Корея си размениха ракетни атаки и стреснаха пазарите

Северна и Южна Корея си размениха артилерийски атаки за втори път през последните три месеца. Това за пореден път показа нестабилността в отношенията между двете страни и разклати доверието на финансовите пазари.

Рано тази сутрин от Северна Корея са извършили удар срещу Южна Корея от крайбрежните си територии, на което е било отвърнато от артилерийските части на Южна Корея. Според информациите и двете атаки не са взели жертви, предава CNBC.

Според анализатори сблъсъкът няма да доведе до ескалация на напрежението и се приема по-скоро като пореден опит на Пхенян да покаже нестабилността в Корейския залив. По този начин за режима би било по-лесно да оправдае отказа си да постигне мирно споразумение, което да отвори страната за международна помощ.

По-рано тази седмица Северна Корея обвини Южна Корея в обявяване на война. Причина за това стана позицията на Сеул, че ще бъдат предприемани превантивни удари, в случай че Северна Корея бъде разобличена в подготовка на ядрена атака.

В резултат на случилото се днес основният борсов индекс в Южна Корея – Kospi, понижи стойността си с 0,7 на сто до 1 625 пункта. Валутата на страната пък заличи постигнатия по-рано ръст спрямо американския долар и изгуби позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още