IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефовете на компании от цял свят отново са оптимисти

Едва 18% не очакват компаниите им да се развиват добре тази година

10:30 | 27.01.10 г.
Шефовете на компании от цял свят отново са оптимисти

Огромно мнозинство от изпълнителни директори на компании от цял свят са уверени, че организациите им ще постигнат ръст тази година, сочи проучване PricewaterhouseCoopers (PwC). Едва 18% не очакват компаниите им да се развиват добре. В развиващите се страни почти всички шефове се надяват на добър ръст.

След една година на намаляване на разходите близо 40% от компаниите планират да започнат да наемат служители отново, но повечето фирми, особено на Запад, очакват възстановяване без силен ръст на заетостта.

Годишното проучване беше публикувано при старта на Световния икономически форум в Давос.

„Нашите главни изпълнителни директори се изпълнени с предпазлив оптимизъм“, казва Денис Нели, глобален председател на компанията при представянето на проучването, цитиран от BBC.

Очакваното икономическо възстановяване обаче ще бъде доста неравномерно разпределено.

Колкото по-голяма е компанията, толкова по-оптимистично настроен е шефът й, става ясно от резултатите.

Също така се наблюдават големи различия между компаниите, базирани в развиващите се страни и в индустриализираните. Докато повечето западни компании все още смятат, че вътрешните им пазари страдат от последствията на глобалната рецесия, шефовете на компании в развиващи се страни са оптимисти. В Индия например 97% от анкетираните директори са уверени, че компаниите им ще растат през 2010 г. В Латинска Америка и Китай около 90% от шефовете очакват ръководените от тях фирми да се развиват добре.

Въпреки това дори и на Запад мнозинството от бизнес лидерите – четири пети от анкетираните – са уверени в икономическото бъдеще на компаниите си.

Възстановяването на корпоративния оптимизъм идва след две години неувереност. Всъщност доверието днес се е върнало на нивото от проучването на PwC през 2000 г. Преди година 35% от всички изпълнителни директори са били песимистично настроени, докато 64% са изразили оптимизъм за 2009 г.

Преди година в Давос много бизнес лидери прогнозираха, че възстановяването може да започне през първото тримесечие на 2010 г. Проучването разкрива, че всъщност реалният му старт зависи в голяма степен от фактори като география и индустрия.

Две трети от китайските шефове казват, че възстановяването вече е започнало, докато две трети от тези на Запад го очакват през втората половина на 2010 г. или дори по-късно, каза Нели.

Повечето директори признават, че не са успели да осъзнаят напълно рисковете от икономическото забавяне и е трябвало да реагират по-бързо, допълва той. Това повишено съзнаване на риска днес има пряко влияние върху инвестиционните решения.

Повечето компании планират да вложат повече средства в намаляване на разходите и постигане на по-добра ефективност. Това може да означава възстановяване без значително увеличение на заетостта, особено в западните икономики, казва Нели.

„Крайният извод е: идват работни места, но идват от развиващите се страни, трудовите възможности в развитите държави все още ги няма“, допълва той.

В Европа с изключение на Великобритания много компании имат планове да започнат да наемат служители. Германия и особено Испания изостават, като там има малка вероятност за ръст на заетостта.

Проучването обхваща 1198 изпълнителни директори в 52 държави и е проведено през последните три месеца на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още