IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция търси финансиране от Китай

Страната се опитва да продаде на Пекин до 25 млрд. евро облигации

10:17 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция търси финансиране от Китай

Гърция се опитва да убеди Китай да закупи до 25 млрд. евро от нейните държавни облигации, чрез които страната иска да финансира огромните си дългове, предава Financial Times.

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs лобира за сделката пред китайските власти, които отговарят за управлението на огромните валутни резерви на страната.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину заяви, че ще посети Китай през февруари по време на т.нар. „road show” за представяне на емисията.

Според Financial Times в разговорите между Goldman Sachs и китайските власти е ставало въпрос за емисия в размер на 20-25 млрд. евро, но Пекин не се е съгласил на предложението.

Предполага се, че по-скромна сделка от порядъка на 5-10 млрд. евро може да бъде постигната по време на посещението на Гари Кон, ръководител в Goldman Sachs, в Атина този месец.

По-рано през седмицата Гърция продаде облигации за 8 млрд. евро в първата емисия след понижаването на кредитния й рейтинг през декември заради огромния бюджетен дефицит на страната.

Междувременно Гърция отхвърли предложението на Goldman Sachs да продаде дял от National Bank of Greece на китайска банка. От инвестиционната банка препоръчаха делът да бъде продаден на Bank of China или на държавния фонд China Investment Corp. (CIC).

Китайски официални лица обаче са заявили, че CIC не проявява интерес, а на Bank of China такава сделка няма да бъде разрешена от регулаторните органи.

От Goldman Sachs и CIC са отказали коментар, а говорител на Bank of China е отрекъл да знае за такова предложение, твърди Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още