IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските правителства ще трябва да заемат 2,2 трлн. евро през 2010

Сумата е рекордна и показва необходимостта на страните да финансират бюджетните си дефицити

18:25 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските правителства ще трябва да заемат 2,2 трлн. евро през 2010

Правителствата на европейските държави ще трябва да заемат от капиталовите пазари рекордната сума от 2,2 трлн. евро през тази година чрез емитирането на държавни ценни книжа. Според международната агенция за кредитен рейтинг Fitch това ще се наложи, за да успеят тези страни да финансират своите големи бюджетни дефицити, предаде Financial Times.

Прогнозираната сума е с 3,7 на сто по-голяма от привлечената чрез издаване на държавни ценни книжа сума от 2,12 трлн. евро през 2009 г., уточняват от рейтинговата агенция. Това ще е нов рекорд, откакто статистиката се води, и отразява последиците от финансовата и икономическата криза.

Нарастващият бюджетен дефицит ще окаже натиск върху публичните финанси на европейските страни, което ще повиши изискуемата от инвеститорите доходност по държавните ценни книжа (ДЦК). Това може да доведе и до по-голяма нестабилност на пазарите на държавни облигации.

От рейтинговата агенция подчертават, че Франция ще бъде най-големият емитент на ДЦК за тази година, като се очаква страната да издаде ДЦК за около 454 млрд. евро. Тя ще бъде последвана от Италия с ДЦК за 393 млрд. евро, Германия с 386 млрд. евро и Великобритания с 279 млрд. евро.

Като процент от брутния вътрешен продукт най-големи се очаква да бъдат заемите, привлечени от Италия, Белгия, Франция и Ирландия - около 25 на сто.

Fitch предупреди, че издаването на нови краткосрочни ДЦК от Франция, Германия, Испания и Португалия повишава пазарния риск, пред който са изправени техните правителства и уязвимостта им от сътресения в лихвените проценти по държавните ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още