IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хедж фондове съдят Porsche заради провала в придобиването на VW

Претенциите към компанията и двама от бившите й шефове са за над 1 млрд. евро

15:34 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хедж фондове съдят Porsche заради провала в придобиването на VW

Проваленият опит на Porsche да придобие автомобилната компания Volkswagen доведе след себе си значителни съдебни искове. Това се случи след като вчера четири хедж фонда заведоха дело срещу Porsche и двама от бившите й шефове на стойност 1 млрд. евро.

Фондовете Elliott, Glenhill, Glenview и Perry Capital са завели дело в Ню Йорк в опит да възстановят част от загубите, претърпени от острия ръст в цената на акциите на VW след новината, че Porsche иска да я придобие. Опитът обаче се оказа неуспешен, а последвалият срив на акциите на VW е довел до загуби за фондовете.

Обвинението е насочено срещу компанията Porsche, както и срещу бившите изпълнителен и финансов директор. Съгласно него обявените намерения за придобиване на над 75% от капитала на VW, както и пълен контрол върху гиганта, са били пазарна манипулация, предава FT.

В официалното съобщение на обвинителите се казва, че Porsche и неговите шефове умишлено са подвели инвеститорите, обявявайки намерения за придобиване на VW. Поради тази причина те трябва да понесат съдебна отговорност за действията си.

Според вестника, ако всички засегнати от случилото се подадат подобни искове, то претендираната като санкция сума би могла да надхвърли 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още