IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция премина важен финансов рубикон

Успешната емисия облигации дава време на страната да обуздае бюджетния си дефицит

13:21 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция премина важен финансов рубикон

Успехът на емисията гръцки държавни облигации на стойност 8 млрд. еврo, която привлече поръчки за 25 млрд., представлява преминаването на важен финансов рубеж от страната, пишеThe Wall Street Journal.

Като резултат на успешната емисия пазарите би трябвало да изключат от цената немислимата до скоро вероятност от фалит на страна членка на еврозоната. Макар Гърция да премина през това изпитание, пазарите ще очакват активни мерки за ограничаване на разходите и повишаване на данъците с цел намаляване на излезлия извън контрол бюджетен дефицит на страната.

За инвеститорите въпросът е дали настоящата рискова премия по гръцките петгодишни облигации от 3,5% е достатъчна компенсация за риска. От една страна, това е доста над рисковите премии по първокласните корпоративни емисии – наскоро Daimler емитира седемгодишни облигации с рискова премия от 1,1%. От друга страна обаче инвеститорите изглежда не са склонни на по-ниска премия, като се има предвид все още оставащата вероятност от банкрут на страната.

Ангажирането на шест банки с продажбата на облигациите означава за инвеститорите, че те влагат парите си заедно с други участници, а не приемат спекулативната страна на сделката. Крайният резултат бе силен сигнал към пазара, като обемът надхвърли първоначално планираните 3-5 млрд. евро, а рисковата премия надвиши минимално тази по съществуващите гръцки държавни облигации.

Гърция обяви през миналата седмица, че ще емитира облигации за още поне 3 млрд. евро.

Стратегията е на път да се отплати както за емитента Гърция, така и за инвеститорите. Въпреки това страната ще бъде подложена на нови тестове през идните месеци – насрочената за февруари национална стачка и оценката на ЕС за бюджета на страната.

Гърция трябва да се възползва от времето, което спечели за да изпълни бюджетните си обещания, обобщава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още