IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовият песимизъм потопи индексите в Азия за седми ден

Индексите в Япония, Китай и Хонконг потънаха с по 2% по време на днешната сесия

11:32 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовият песимизъм потопи индексите в Азия за седми ден

Основните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се задържаха на отрицателна територия и днес, а регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific продължи да върви надолу за седми пореден ден. Това е най-продължителната негативна серия за MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, за последните две години.

Поевтиняването на суровините нареди добивните и енергийните компании в региона сред най-губещите за деня, предаде Bloomberg. Финансовият сектор пострада заради опасенията, че предстои скорошно затягане на паричната политика в Китай. Това ще ограничи възможностите на китайските банки да отпускат заеми, което на свой ред да понижи ликвидността в икономиката и инвестициите в акции.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific потъва с 2% по време на днешната сесия до 119,01 пункта, което е най-ниското му ниво от 23 декември насам. Най-силно сред националните индекси се понижи Shanghai Composite, който отстъпи с 2,4% до 3 019,39 пункта. Причина за това станаха очакванията, че повечето от големите банки ще прибегнат до емитирането на нови акции, за да заздравят своя капитал.

В Хонконг Hang Seng отстъпва с 2,4% до най-ниското си ниво за последните четири месеца и половина от 20 109,33 пункта. Акциите на китайските финансови компании, листнати на борсата в Хонконг, натежаха най-силно върху индекса за пореден ден, след като през миналата седмица влязоха в сила новите, по-високи изисквания за техните минимални задължителни резерви при Китайската централна банка.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 1,8% до 10 325,3 пункта. Централната банка на Япония остави днес основния лихвен процент на ниво от 0,1 на сто за 13-ти пореден месец и се очаква да предприеме нови мерки за изкупуване на държавни ценни книжа. Междувременно рейтинговата агенция Standard & Poor's намали перспективата по кредитния рейтинг на японските държавни ценни книжа.

Основният борсов индекс в Южна Корея Kospi се понижи с 2% до 1 637,34 пункта, след като данните за икономическия ръст на страната през четвъртото тримесечие на миналата година се оказаха по-слаби от очакваното. Те показаха значително забавяне на темпа на икономически растеж до 0,2% на годишна база през последното тримесечие на 2009 г. спрямо 3,2 на сто за третото тримесечие.

Фондовата борса в Австралия бе затворена днес заради честването на национален празник, а в Нова Зеландия индексът на сините чипове NZX 50 добави 0,6% до 3 209,06 пункта и по този начин прекъсна негативната си серия от предишните седем дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 26.01.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още