IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ заприличват на развиващите се страни по обедняване на населението

Около 30% от американците са близо до прага на бедността или вече са паднали под него

10:47 | 26.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ заприличват на развиващите се страни по обедняване на населението

САЩ все повече заприличват на развиващите се страни заради обедняването на своето население. Около 30% от американците са били близо до прага на бедността или са паднали под него към края на 2008 г., предаде Businessinsider, цитирайки проучване на института Brookings.

Развитието на американската икономика през 90-те години на 20-то век доведоха до значително намаляване на бедността сред населението на страната. Двата икономически труса за последното десетилетие обаче са влошили жизнения стандарт на значителна част от населението на САЩ.

За периода от 2000 до 2008 г. темпото, с което расте броят на бедните, е два пъти по-голямо от темпото, с което нараства населението на страната като цяло. Към края на 2008 г. общо 39,1 млн. жители на САЩ са имали доходи, които са под прага на бедността. Ако се вземат и американците с доходи, близки до прага на бедността, то 91,6 млн. души, или около 30% от цялото население, живеят в бедност.

През разглеждания период най-бързо расте населението с ниски доходи в крайните квартали на големите градове. Там се намира най-голяма част от американците, чиито доходи са с до 200% по-високи от прага на бедността.

Големите градове в западни щати като Калифорния, заедно с предградията на Флорида, са сред първите, при които ефектът от рецесията се материализира в значително увеличаване на бедността в периода между 2007 и 2008 г.

От доклада на Brookings става още ясно, че тези лоши тенденции са продължили да се засилват през 2009 г., когато ефектът от икономическата криза влоши още повече състоянието на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още