IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доставчик на инфраструктура за електромобили привлече 350 млн. долара

Компанията Better Place изгражда първата мрежа от станции за подмяна на батериите на електрически автомобили в Израел

16:41 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доставчик на инфраструктура за електромобили привлече 350 млн. долара

Американско-израелската компания Better Place, която възнамерява да създаде обхватна мрежа от станции за подмяна на батерии на електромобили, е привлякла 350 млн. долара рисков капитал като част от втория етап на финансиране на своите мащабни инфраструктурни проекти.

Концепцията на Better Place е в нейните станции да се извършва подмяна на вече празната батерия на електрическия автомобил с нова в рамките на минути. Така ще отпадне необходимостта колите да имат втори допълнителен двигател, който да работи на изкопаеми горива, предаде Ройтерс.

Better Place вероятно ще се нуждае от повече средства, за да финансира своя мащабен проект, но все пак днешната инвестиция е важен вот на доверие за основаната през 2007 г. компания. Нейното ръководство планира да започне дейност в края на следващата година.

Тогава основният търговски партньор на Better Place в лицето на Renault планира да предложи на пазара първия си електрически автомобил със сменяема батерия.

Девет инвеститори са финансирали проекта на Better Place, включително HSBC, Morgan Stanley Investment Management и Lazard Asset Management. Според ръководството на Better Place това е една от най-големите инвестиции в зелени технологии, правени досега.

Компанията, която се оценява на 1,25 млрд. долара, в момента изгражда първата мрежа за подмяна на батериите на електрически автомобили в Израел.

HSBC е инвестирала 125 млн. долара в компанията срещу дял от около 10%. Според Стюърт Гъливер, който е изпълнителен директор на HSBC, преминаването към електрически автомобили дава големи възможности за растеж както в автомобилната индустрия, както и при комуналните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още