IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажбите преобладаваха на азиатските борси за шести ден

Shanghai Composite се понижи най-много, воден от банковия сектор

11:53 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажбите преобладаваха на азиатските борси за шести ден

Борсовият песимизъм се задържа трайно на пазарите на ценни книжа в Азия, след като разпродажбите във финансовия и технологичния сектор понижиха регионалния индекс MSCI Asia Pacific за шести пореден ден. Стойността на борсовия измерител, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с понижение от 0,7% до 121,50 пункта.

В Токио Nikkei 225 отстъпи с 0,7% до 10 512,7 пункта, въпреки че йената поевтиня спрямо всички 16 най-търгувани валути. Технологичните и автомобилните компании оказаха най-силен натиск върху японския индекс, който падна до най-ниската си стойност за последните четири седмици. В Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 0,7% до 4 717,9 пункта главно заради минните компании, предаде Bloomberg.

На борсата в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,6% до 20 598,6 пункта, като акциите на повечето китайски банки поевтиняха. Причина за това даде новината, че третата по-големина банка в Китай Bank of China ще емитира конвертируеми облигации за 40 млрд. юана (5,86 млрд. долара), което засили очакванията, че други китайски банки могат да направят същото, за да заздравят своя капитал.

В Китай широкият индекс Shanghai Composite се понижи с 1,1% до 3 094,4 пункта и се превърна в най-губещия борсов измерител в региона днес. Инвеститорите в банковия сектор реагираха нервно и на новината от края на миналата седмица, че американският президент Барак Обама планира да наложи ограничения върху дейността на финансовите институции в САЩ, за да намали риска, който те предприемат.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,8% до 1 670 пункта, което е най-ниското ниво на затваряне за последния месец. Повишенията при акциите на корейски износители като Samsung и Hyundai не успяха да компенсират спадовете при банките и брокерските компании. Данните за икономиката на Южна Корея от тази седмица се очаква да покажат ръст от 0,3% през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още