IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дубайски инвеститор: Обама нанесе удар на всички пазари по света

Инвестициите във финансови компании губят атрактивността си заради намеренията за контрол върху дейността на банките

11:49 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дубайски инвеститор: Обама нанесе удар на всички пазари по света

Предложенията на американския президент Барак Обама да реформира банковия сектор карат инвестициите във финансови компании да губят от своята атрактивност, смята дубайският инвеститор Халав ал-Хабтор, председател на борда на директорите на Habtoor Group.

Компанията, оглавявана от специалиста, притежава значителен дял от британската банка Barclays. Habtoor Group е една от най-големите фамилни компании в Обединените арабски емирства и стана част от групата близкоизточни инвеститори, които помогнаха на банката да набере необходимия й за борба с кризата капитал през 2008 година.

Според Хабтор именно предложението на Обама да бъде отделена традиционната банкова дейност от рисковите операции е довела до дестабилизацията на финансовите пазари от последните дни. Поради тази причина компанията вече не търсела перспективни компании от финансовия сектор.

Това е коренна промяна на стратегията на Habtoor, след като през август нейният ръководител обяви, че при намирането на добра възможност за инвестиция в британска банка компанията е готова да вложи доста пари, предава CNBC.

“Пазарът не е стабилен и погрешното намерение на американския президент нанесе допълнителен удар. С цялото ми уважение към него, той нанесе удар по всички пазари по света, включително и в Обединените арабски емирства“, посочва ал-Хабтор.

Предложението за разделяне на традиционната от рисковата банкова дейност в САЩ без международна координация би могло да навреди на банките в страната, смята и председателят на Асоциацията на швейцарските банкери Патрик Одиър.

Едностранният удар върху банките на САЩ, където финансовата стабилност е критично важна за икономическото възстановяване, може да навреди силно на конкурентоспособността на финансовите институции, посочва той.

„Вместо финансовите институции да бъдат разпокъсвани, би могло да се окаже по-адекватно въвеждането на по-строги капиталови изисквания“, смята Одиър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още