IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се 9,5% икономически ръст в Китай през 2010 г.

Анализатори от държавния изследователски институт смятат, че инфлацията в страната ще бъде максимум 3%

10:48 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се 9,5% икономически ръст в Китай през 2010 г.

Брутният вътрешен продукт на Китай вероятно ще нарасне с около 9,5 на сто през 2010 година. Като основен фактор за това се смятат силното вътрешно потребление, както и корпоративните инвестиции, се посочва в анализ на държавния институт за изследване на икономическото развитие.

Според икономистите в институцията, която е под директния контрол на Държавния съвет, не се очаква сериозен инфлационен натиск през настоящата година. Поради тази причина прогнозите са за инфлация от порядъка на 3 на сто, предава CNBC.

Голяма част от икономическия растеж ще падне върху силното увеличаване на вътрешното потребление. То пък щяло да бъде подкрепено от държавните програми за насърчаване на придобиването на автомобили и на първо жилище.

В анализа се казва, че инвестициите в недвижими имоти от страна на компаниите ще забавят ръста си до около 20 на сто, след като се увеличиха с 30,1 на сто през миналата година.

През 2009 година Китай постигна ръст от 8,7 на сто. Прогнозите на водещи анализатори, анкетирани от Ройтерс, сочат ускоряване на растежа до 9,5 на сто тази година, което съвпада с мнението на китайските икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още