IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в САЩ и данните за БВП ще са на фокус на Wall Street тази седмица

Ключови за състоянието на щатската икономика ще бъдат финансовите резултати на Microsoft, Chevron, DuPont и Verizon

10:05 | 25.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в САЩ и данните за БВП ще са на фокус на Wall Street тази седмица

Лихвеното решение на Федералния резерв на САЩ и първата оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през четвъртото тримесечие на 2009 г. ще са в центъра на вниманието на инвеститорите на Wall Street през тази седмица.

Засилените разпродажби през изминалата седмица донесоха на борсовите индекси в САЩ най-голямата им седмична загуба за последната близо една година, като индексът на най-добрите компании Dow Jones IA изгуби 4% от стойността си.

Причина за борсовото отстъпление стана поредицата от мерки за ограничаване на ликвидността в Китай и предложението на американския президент Барак Обама да се наложат нови ограничения на банките.

Търговията може да бъде волатилна и през следващите няколко дни на фона на несигурността за това дали Бен Бернанке ще получи безпроблемно втори мандат като председател на централната банка на САЩ. Неговият първи мандат изтича за 31 януари.

През декември Бернанке получи вот на доверие от банковия комитет към Сената, но през последната седмица някои представители на Демократическата партия в САЩ загатнаха, че може да гласуват против плана на Обама за предоставяне на втори мандат на Бернанке начело на централната банка.

Така Белият дом може да срещне трудности при събирането на нужния брой гласове за прокарването на това предложение.

През следващите няколко дни ще има порой от финансови отчети на редица големи компании, както и важни данни за жилищния пазар, потребителското доверие и БВП на САЩ.

Най-ключови за състоянието на икономиката ще бъдат финансовите резултати на няколко компании от индекса на сините чипове Dow Jones IA: софтуерната Microsoft, петролния гигант Chevron, химическия концерн DuPont и телекомуникационната Verizon.

Освен тях ще излязат и отчетите на Ford Motor, Yahoo и Amazon.com за последното тримесечие на 2009 г.

Във вторник започва двудневното заседание на Федералния резерв, което се очаква с голям интерес не само заради решението за основния лихвен процент, но и заради обновените икономически прогнози на централната банка на САЩ.

Анализаторите са единодушни, че основната лихва в САЩ ще остане на ниво близо до нула и през този месец, но покрай поредицата от мерки за затягане на паричната политика на редица централни банки те ще търсят знаци за това кога може да се очаква повишение на лихвата и в САЩ.

В понеделник се очакват данните за продажбите на съществуващи жилища в САЩ през декември. Те ще бъдат последвани от индекса на потребителското доверие на Conference Board и индекса на цените на имотите в 20-те най-големи града на S&P/Case Shiller във вторник.

В сряда ще излязат данните за продажбите на нови жилища през декември, както и седмичните данни за резервите от суров петрол на САЩ. Малко преди края на борсовата сесия на Wall Street в сряда ще стане ясно лихвеното решение на Фед и последните му прогнози за перспективите пред икономиката.

В сряда се очаква технологичната компания Apple да представи официално своето най-ново устройство таблет. Тогава започва и поредната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Събранието на високопоставените икономисти и финансови министри ще продължи до неделя.

В четвъртък излизат данните за поръчките на трайни стоки, както и данните за новите молби за помощи при безработица. Седмицата ще завърши с окончателната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за януари, както и с данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за четвъртото тримесечие на миналата година.

Според пазарните прогнози икономиката на САЩ е нараснала с 4,6% спрямо третото тримесечие, когато БВП се увеличи с 2,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още