IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцкият премиер призова фермерите да спрат с блокадите

Междувременно премиерът Бойко Борисов отпътува за ГКПП Кулата, за да се запознае на място с кризисната ситуация

15:55 | 22.01.10 г.
Гръцкият премиер призова фермерите да спрат с блокадите

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова днес фермерите да спрат блокадите на пътища и гранични пунктове, тъй като страната се бори с най-тежката си финансова криза от десетилетия, съобщи Ройтерс.

Хиляди фермери, отглеждащи ориз и зърнени култури, които искат повече субсидии и по-високи цени за продукцията си, блокираха основните пътища и гранични пунктове за пети ден днес, засилвайки натиска върху правителството, което се опитва да овладее растящия дефицит.

„Моля фермерите да бъдат отговорни“, заяви Папандреу в парламента. „Всички ни гледат, всеки ден се съди за доверието в страната по това, което казваме и правим.“

Тази седмица България и Румъния призоваха Европейската комисия да окаже натиск върху Гърция да отвори граничните пунктове, като София обяви, че ще иска 10 млн. евро компенсации, за да покрие загубите на български транспортни компании.

На граничните пунктове в Северна Гърция се образуваха дълги опашки, а гръцки търговски и хотелски асоциации обявиха, че протестите намаляват приходите им.

Агенциите за кредитен рейтинг и финансовите пазари следят внимателно за каквито и да било признаци за социални безредици в Гърция, за да преценят дали ще попречат на усилията на правителството да намали бюджетния дефицит, който скочи до 12,7% от брутния вътрешен продукт на страната миналата година.

„Тези блокади не решават проблема, а създават повече проблеми за страната, гражданите, бизнеса и икономиката в един толкова критичен момент“, заяви Папандреу.

Миналата седмица правителството представи тригодишен план за намаляване на дефицита до 2,8% от БВП през 2012 г. чрез намаления на разходите за социални грижи, данъчни реформи и спестявания от заплати в публичния сектор.

Фермерите често блокират пътищата в Гърция през зимата, за да искат по-високи цени и субсидии за продукцията, отбелязва агенцията.

Гърция има един един от най-големите земеделски сектори в ЕС, който формира близо 5% от нейния БВП. По-голямата част от него обаче се състои от дребни фермери, които разчитат на европейски субсидии и гарантирани минимални цени, за да оцелеят.

Междувременно стана известно, че стачкуващи гръцки земеделци са затворили в 14 часа ГКПП-Орменион, в резултат на което е спряно пропускането на автомобили през ГКПП-Капитан Петко войвода. По предварителна информация блокадата ще бъде вдигната в 18 часа, съобщават от Главна дирекция "Гранична полиция". 

Продължава блокадата на пунктовете при Кулата и Илинден. ГКПП-Златоград работи нормално.

Министър-председателят Бойко Борисов отпътува за граничния контролно-пропускателен пункт „Кулата-Промахон“, за да се запознае на място с кризисната ситуация, причинена от блокадата на пунктовете, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

До обяд вчера на горещите телефони на кризисния щаб у нас бяха постъпили 13 сигнала от браншови организации и компании с декларирани загуби за общо над 77,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още