IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите планове на Обама сринаха и японската борса

Nikkei 225 падна с 2,56% и почти изтри печалбите си от началото на годината

09:54 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банковите планове на Обама сринаха и японската борса

Силен спад отбеляза японският фондов пазар по време на петъчната търговия, като заличи почти цялата си печалба от началото на годината.

Причина за рязкото понижение стана изявление на американския президент Барак Обама относно банките, за чийто размер той планира да въведе ограничения. Целта по думите му е да се предотврати нова финансова криза в бъдеще. 

В резултат японският индекс на сините чипове Nikkei 225 падна днес с 2,56%, или 277,86 пункта, стигайки до ниво от 10 590,55 пункта. Това е най-ниското му равнище от 30 декември насам.

За изминалата седмица индикаторът губи 3,57% от стойността си, като от началото на годината печалбата му се стопи до едва 0,42 на сто.

Широкият индекс Topix също отбеляза спад, който възлезе на 1,58%, а достигнатото от него равнище е 940,94 пункта.

Останалите азиатски пазари също отчитат понижения към момента - в рамките на 1-2%.

В четвъртък американската търговия също завърши със загуби, като Dow Jones Industrial Average отстъпи с 2%.

Предвидените от Обама мерки по отношение на финансовите институции включват ограничаване на техните дейности, така че да не се достигат прекалено големи размери, които да не могат да бъдат контролирани. „Ако банките и групите, които стоят зад тях, искат да се съпротивляват, аз съм готов“, заяви американският президент.

Неговите планове са да забрани на банките, които съхраняват депозити, да спекулират на пазарите за собствена сметка. Ще бъдат наложени и максимални допустими граници за банковите пасиви.

Предложението на Обама представлява завръщане към принципите, заложени в закона Глас-Стийгъл от 30-те години на миналия век. Той отделя търговското и инвестиционното банкиране, като е отменен през 1999 г. по времето на президента Бил Клинтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още