IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Goldman Sachs не успя да даде импулс на щатските борси

Банката изненада с по-голяма от очакваното печалба от 4,95 млрд. долара за последното тримесечие на 2009

18:11 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Goldman Sachs не успя да даде импулс на щатските борси

Днешната сесия на Wall Street започна с повишения за индексите в началните минути, но малко след това търговията се пренесе на отрицателна територия. Поредицата от финансови отчети на редица компании в САЩ, в комбинация с данните за пазара на труда в страната и за икономическия бум на Китай, накараха инвеститорите да заемат предпазливи позиции, за да оценят междувременно всички новини.

След вчерашния порой от финансови резултати на някои от най-големите банки в САЩ днес излязоха и тримесечните отчети на Goldman Sachs, която изненада с по-голяма от очакваното печалба от 4,95 млрд. долара , или 8,20 долара за акция, за четвъртото тримесечие на 2009 г. За сравнение преди година банката отчете отрицателен финансов резултат от 2,12 млрд. долара, или 4,97 долара на акция.

Приходите на Goldman Sachs за четвъртото тримесечие възлизат на 9,62 млрд. долара, предаде Bloomberg. Това се оказа повече от очакваните от пазара приходи от 9,65 млрд. долара и печалба на акция от 5 долара. Акциите на банката поевтиняват с 2,2% до 164,16 долара за акция, като през последните 12 месеца нейната пазарна капитализация се е повишила със 134% до 84,36 млрд. долара.

С по-добри от очакваното финансови резултати изненадаха своите акционери и уебсайтът за електронна търговия eBay, както и щатската верига кафенета Starbucks. Книжата на eBay поскъпват силно с 9% до 24,20 долара за акция, а тези на Starbucks увеличават цената си с 2,4% до 23,85 долара. За последните 12 месеца пазарната капитализация на двете компании е скочила със съответно 82% и 164%.

Индексът на 30-те най-често търгувани щатски компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA се понижава с 1,4% до 10 450,42 пункта час и половина след старта на търговията. Широкият S&P 500 губи 1,3% до 1 123,54 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, отстъпва с 0,8% до 2 272,87 пункта. За това допринася и поскъпването на долара през последните дни.

Вчерашната сесия донесе силни загуби на финансовия, технологичния и добивния сектор, и спад от 1% на трите основни индекса.

Преди началото на сесията стана ясно, че първоначалната безработица в САЩ е нараснала неочаквано. Малко след това бизнес организацията с нестопанска цел Conference Board съобщи, че индексът на водещите индикатори за САЩ се е повишил за девети пореден месец. Показателят, който предсказва икономическото развитие на страната през следващите месеци, се е повишил с 1,1% през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още