IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рисковата премия по гръцките облигации отстъпи от рекордното си ниво

Причина за това стана изказване на гръцкия финансов министър, че страната ще се справи с бюджетния дефицит без чужда помощ

16:22 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рисковата премия по гръцките облигации отстъпи от рекордното си ниво

Цената на десетгодишните гръцки облигации се повиши, което намали рисковата премия по държавните ценни книжа на страната. Вчера тя стигна най-високото си ниво отпреди въвеждането на еврото в Гърция през 1998 г. заради опасенията на инвеститорите, че правителството няма да успее да овладее големия бюджетен дефицит на страната без финансовата помощ на Европейския съюз, предаде Bloomberg.

Днес гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину успокои финансовите пазари като заяви, че страната няма да има нужда от спасителна финансова инжекция. След неговото изказване разликата между доходността на десетгодишните гръцки и немски държавни облигации се сви бързо до 279 базисни пункта, след като преди това бе стигнала рекордните за последните 11 години 301 базисни пункта.

Разлика между доходността на немските държавни облигации (ДЦК), които се определят като книжата с най-нисък риск в Европа, и тази на ДЦК на друга европейска страна, е известна като рискова премия. Тя показва допълнителната доходност над тази на немските ДЦК, която инвеститорите изискват от дадено правителство, за да финансират неговите разходи с покупката на неговите държавни ценни книжа.

Днес доходността на 10-годишните гръцки ДЦК намалява с 5 базисни пункта до 6,11 на сто.

Георгиос Папаконстантину отрече спекулациите, че Европейският съюз (ЕС) планира да отпусне заем на Гърция, който да помогне на правителството да се пребори с бюджетния дефицит. Той достигна 12,7% от брутния вътрешен продукт на страната за 2009 година, което е най-високото подобно съотношение в Европейския съюз и надхвърля четири пъти заложения за членките на еврозоната таван от 3%.

Гърция планира да продаде държавни ценни книжа за 54 млрд. евро през 2010 г. спрямо 67 млрд. евро за миналата. През декември 2009 г. кредитният рейтинг на страната бе понижен от трите международни рейтингови агенции: Standard & Poor's, Fitch и Moody's. Това веднага доведе до повишаване на рисковата премия по гръцките ДЦК.

Междувременно цената на застраховката от фалит на Гърция падна с 2 базисни пункта до 348 пункта, след като по-рано днес стигна рекордното ниво от 353,5 пункта. Цената на застраховката от фалит на гръцкото правителството бе доста по-ниска в началото на декември – на ниво от 174 пункта, преди да се оповестят публично финансовите затруднения в публичния сектор на страната.

От началото на декември досега основният борсов индекс ASE в Гърция се е понижил със 17 на сто. До края на днешната сесия той отстъпи с 1,7% до 1 994,87 пункта.

Още по темата: 

ЕС може да съди Гърция заради преиначени данни за държавния дълг

Спасяването или фалитът на Гърция: Кое е по-малкото зло?

Еврозоната стои на пореден кръстопът, доверието ще определи бъдещата посока

Държавният дълг на Гърция стигна 300 млрд. евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още