IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никифорос Диамандурос преизбран за европейски омбудсман

Гръкът, който заема тази позиция от 2003 г., получи подкрепата на 340 депутати по време на тайно гласуване в сряда в Страсбург

09:29 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Никифорос Диамандурос преизбран за европейски омбудсман

Европейският парламент преизбра Никифорос Диамандурос за европейски омбудсман до 2014 г., съобщи институцията.

Гръкът, който заема тази позиция от 2003 г., получи подкрепата на 340 депутати по време на тайно гласуване в сряда в Страсбург.

Другите двама кандидати бяха белгиецът Пиер-Ив Монет, получил 289 гласа, и италианецът Виторио Ботоли с 19 гласа.

Омбудсманът разследва жалби на европейски граждани срещу лошо администриране от страна на институциите на ЕС.

По време на изслушването в ЕП миналия ноември Никифорос Диамандурос изтъкна, че неговите приоритети са да се гарантира, че ЕС „доставя“ на гражданите правата и ползите, обещани с Договора от Лисабон, да заздрави конструктивния диалог с институциите в ЕС, както и да подобри услугите за гражданите. Сред плановете на Диамандурос фигурират и засилването на сътрудничеството с националните и регионални омбудсмани, както и по-ефективната комуникация с гражданите.

Ролята на Европейския омбудсман, пост, създаден през 1995 г., е да разследва случаи на лошо администриране от страна на европейските институции, включително липса на прозрачност и отказ за предоставяне на информация или документи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още