IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола отскочи от едномесечното си дъно

Причина за това стана новината за силния растеж на китайската икономика през последното тримесечие на 2009

09:22 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола отскочи от едномесечното си дъно

Цената на петрола се вдигна малко над 78 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия и по този начин отскочи от едномесечното дъно, до което падна по време на вчерашната сесия.

За поскъпването на петролните фючърси днес помогна новината, че икономиката на Китай е нараснала с най-бързото си темпо от 2007 г. насам през последното тримесечие на 2009 г. Това засили очакванията, че търсенето на енергийни суровини в третата по големина икономика на света ще се повиши.

Брутният вътрешен продукт на азиатската страна се увеличава с 10,7% на годишна база. Това надмина пазарните очаквания за икономически ръст от 10,5%, предаде Bloomberg. През миналата година вносът на петрол в Китай се повиши до рекордно високи нива заради икономическия бум в страната.

Американският лек суров петрол с доставка през март поскъпва с 47 цента, или 0,6%, до 78,09 долара за барел по време на днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. До края на вчерашната сесия цената на петролните фючърси се понижи с 1,58 долара, или 2%, до 77,74 долара за барел.

Февруарските фючърси на петрола, които изтекоха вчера, приключиха търговията с понижение на цената от 1,40 долара, или 1,8%, до 77,62 долара за барел. Причина за това стана настъплението на долара срещу повечето валути, както и очакванията, че днешните данни на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат, че петролните запаси на страната се увеличават.

Брентът поскъпва с 19 цента, или 0,3%, до 76,51 долара за барел в часовете на електронната търговия на борсата в Лондон днес. Мартенските фючърси на петрола завършиха търговията в сряда със спад на цената от 1,31 долара, или 1,7%, до 76,32 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още