IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отстъпление на щатските борси след ралито във вторник

Индексите изгубиха по 1%, след като инвеститорите продаваха акции на минни, финансови и технологични компании

23:41 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отстъпление на щатските борси след ралито във вторник

Противоречивите финансови резултати за последното тримесечие на 2009 г. на три от най-големите банки в САЩ причиниха отстъпление на щатските борси. От техните отчети си пролича, че възстановяването на банковата индустрия ще бъде бавно и ще зависи от очакваното стабилизиране на световната икономика през тази година.

Силното поскъпване на долара спрямо повечето основни валути понижи значително цените на суровините, които се търгуват в щатски долари. Това на свой ред оказа натиск върху акциите на производителите на суровини и енергийните компании. Технологичният сектор също пострада въпреки добрите финансови резултати на IBM.

Индексът на 30-те най-често търгувани борсови дружества с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA отстъпи с 1,1% до 10 603,15 пункта. Засилените разпродажби по-рано днес успяха да отнемат 2% от стойността на индекса на сините чипове, който отбеляза нов 15-месечен връх в края на силната сесия във вторник.

По-широкият S&P 500 се понижи също с 1 138,04 пункта. Индексът, който обединява компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, изгуби 1,3% до 2 291,25 пункта, след като отстъпваше с 2,2% по-рано днес. Котировките отстъпиха и заради новината за новите мерки за ограничаване на банковото кредитиране в Китай.

Поредицата от банкови отчети днес показа, че Bank of America е реализирала загуба от 5,2 млрд. долара през последното тримесечие на 2009 г. Междувременно Morgan Stanley излезе на печалба за второ поредно тримесечие в размер на 617 млн. долара, а Wells Fargo изненадващо отчете нетна печалба от 2,82 млрд. долара.

Акциите на Bank of America завършиха сесията с ръст от 1% до 16,49 долара за акция. Книжата на Morgan Stanley поевтиняха с 1,7% до 30,63 долара, а тези на Wells Fargo изгубиха 1,6% от цената си до 27,82 долара за акция.

Икономическите данни от днес показаха, че през декември броят на отпуснатите нови разрешителни за строеж в САЩ се е повишил до 653 хил. спрямо 589 хил. за ноември. Междувременно броят на новите жилищни обекти, по които строителните предприемачи в САЩ са започнали работа, намаля от 580 хил. на 557 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 20.01.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още