IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вълна от разпродажби удари борсите в Европа, начело с Гърция

Индексите на Стария континент понесоха най-тежкия си спад за последните шест седмици, в Гърция ASE потъна с 3,4%

20:39 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вълна от разпродажби удари борсите в Европа, начело с Гърция

Основните борсови индекси на Стария континент понесоха най-тежкия си спад за последните шест седмици, начело с гръцкият ASE, който потъна с 3,4% до края на днешната сесия. Финансовите компании пострадаха заради затягането на паричната политика в Китай и на фона на пороя от тримесечни отчети на големи банки в САЩ. 

Най-губещи днес обаче станаха акциите на добивните компании в Европа, които претърпяха големи загуби заради силното поевтиняване на металите. С над 4% падна цената на книжата на третата по големина добивна компания в света Rio Tinto, както и цената на акциите на минните компании Xstrata и Eurasian Natural Resources.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600, който покрива пазарите на ценни книжа в 17 западноевропейски страни и Гърция, изгуби 1,5% до 256,3 пункта. Това е най-силното му понижение от 8 декември, предаде Bloomberg. От 12-годишното си дъно в началото на март 2009 г. досега борсовият измерител е нараснал с 62%.

Днес основният банков регулатор в Китай съобщи, че някои от банките в страната ще трябва да намалят кредитирането на домакинствата и бизнеса заради влошената си капиталова адекватност. Това е поредната стъпка на правителството в Пекин и централната банка за ограничаване на заемите и затягане на паричната политика.

Търговията приключи на отрицателна територия във всички западноевропейски фондови борси, с изключение на Исландия. Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 1,7% до 5 420,80 пункта. Днес стана ясно, че броят на безработните британци намалява много по-силно от очакваното за втори пореден месец през декември.

Немският индекс на сините чипове DAX се понижи с 2,1% до 5 851,53 пункта, а във Франция CAC 40 отстъпи с 2% до 3 928,95 пункта. Испанският IBEX 35 на свой ред изгуби 2,6% до 11 709 пункта. Най-силно обаче днес се понижи основният борсов индекс в Атина ASЕ, който изгуби 3,4% от стойността си до 2 030,28 пункта.

Това е най-ниското ниво на индекса за последните девет месеца. Най-голямата гръцка банка National Bank of Greece поведе финансовия сектор надолу, след като акциите й поевтиняха с 5,5% до 16,26 евро. Книжата на третия по големина кредитор Alpha Bank поевтиняха още повече с 5,9% до 6,71 евро за акция.

Причина за тези разпродажби станаха притесненията, че гръцкото правителство няма да успее да се справи с големия бюджетен дефицит на страната, който надминава три пъти заложения лимит за членовете на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още