IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром готов да изкупува целия газ за износ на Азербайджан

Доставките на азербайджански газ за Русия може да поставят под въпрос доставките на синьо гориво от азиатската страна за европейския проект Набуко

15:46 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром готов да изкупува целия газ за износ на Азербайджан

Газпром има готовност да изкупува целия обем природен газ, който Азербайджан смята да продава в чужбина, е заявил днес ръководителят на руския газов гигант Алексей Милер, цитиран от руски медии. 

Той е пояснил, че спецификата на договора на Газпром с Азербайджан е в това, че не е фиксиран максимален годишен обем на газовите доставки. По думите на Милер това е единственият търговски договор на компанията без такава клауза. Той е посочил, че при това положение „Газпром може да изкупи толкова природен газ, колкото му бъде предложен от Азербайджан“.

Доставките на азербайджански газ за Русия по сключения миналата година договор започнаха от началото на 2010 г. по европейски цени, според официална информация.

Азербайджан се предвижда да бъде една от страните, основни доставчици на природен газ за газопровода „Набуко“. Доказаните й запаси на синьо гориво възлизат на около 1,5 трлн. куб. м газ, включително находището Шах-Дениз в шелфа на Каспийско море със запаси от 1,3 трлн. куб. м газ.

Според международни наблюдатели доставките на азербайджански газ за Русия може да поставят под въпрос доставките на синьо гориво от азиатската страна за европейския проект „Набуко“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още