IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси отново надолу, с изключение на Китай и Хонконг

Технологичните компании бяха най-губещи, последвани от банките и застрахователните дружества

12:10 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси отново надолу, с изключение на Китай и Хонконг

Търговията на пазарите на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион се задържа на отрицателна територия за втори пореден ден днес, като основна причина за това станаха разпродажбите в банковия и технологичния сектор. Изключение направи Китай благодарение на доброто представяне на компаниите от строителния и жилищния сектор след впечатляващите данни за пазара на имоти през 2009 г.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,4% до 125,73 пункта. Поскъпването на металите подкрепи добивните компании, но те не успяха да компенсират понижението на индекса. Технологичните компании бяха най-губещи, последвани от банките и застрахователните дружества, предаде Bloomberg.

Акциите на японските износители на автомобили и потребителска електроника поевтиняха на борсата в Токио, след като йената поскъпна срещу долара. Правителствените данни показаха, че потребителското доверие в Япония е отчело рязък спад през декември, което вещае труден период за икономиката. Индексът на сините чипове Nikkei 225 се понижи с 0,8% до края на сесията до 10 764,90 пункта.

С минимален спад за основния индекс Kospi от 0,1% до 1 710 пункта приключи търговията в Южна Корея. Книжата на най-големия производител на стомана в страната Posco поскъпнаха с 1% до 604 хил. южнокорейски вона на борсата в Сеул след новината, че милиардерът Уорън Бъфет, който е председател на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, иска да увеличи своя дял в компанията.

За втори пореден ден обаче сесията в Китай приключи на положителна територия. Shanghai Composite се повиши с 0,3% до 3 246,87 пункта след новината, че сделките с имоти в страната са нараснали със 75,5% през миналата година, което повиши цената на акциите на дружествата от строителния и жилищния сектор. В Хонконг основният индекс Hang Seng пък се повишава с 1% до 21 677,98 пункта.

Междувременно Китайската централна банка предприе поредните си стъпки за намаляване на излишната ликвидност в банковата система и икономиката. За тази цел банката продаде едногодишни държавни ценни книжа при най-високата за последните 14 месеца доходност от 1,9264%. През миналата седмица ръководството й вдигна процента на минималните задължителни резерви на търговските банки.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 1% до 4 861,2 пункта отново заради разпродажби в банковия сектор. През следващите няколко дни се очакват финансовите резултати на редица големи банки в САЩ и това накара инвеститорите да заемат по-предпазливи позиции в очакване на първата сесия на Wall Street за тази седмица. В Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,6% до 3 227,59 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още