IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Enel започва проучване в находище за газ в Алжир заедно с Repsol и GDF-Suez

Находището беше предложено на търг от Alnaft на 27 юли 2009 г.

11:42 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Enel започва проучване в находище за газ в Алжир заедно с Repsol и GDF-Suez

Консорциум, учреден от Enel (27,5%), испанската компания Repsol (52,5%) като оператор и френско-белгийското дружество GDF-Suez (20%) подписа с алжирската национална агенция Alnaft и алжирската национална петролна компания Sonatrach споразумение за проучване и експлоатация на газовото находище „Илизи Югоизток” в югоизточен Алжир, съобщиха от Enel.

Находището беше предложено на търг от Alnaft на 27 юли 2009 г.

Групата Enel е един от основните крайни клиенти на газ от Алжир с дял от 15% от общия износ на газ по договор от страната, както и партньор на Sonatrach в газопроводите Galsi и Medgaz, свързващи Алжир с Италия и Испания.

През май 2009 г. съвместно предприятие на Enel с Total спечели терен за проучване в делтата на р. Нил за природен газ. Total участва в съвместното предприятие с 90% като оператор, а Enel – с 10%.

През ноември Enel закупи газовите активи на Stratic Energy Corporation в Италия, включително близо 0,7 млрд. куб. метра запаси и разрешителни за проучвания.

Enel притежава и 19,6% от „СеверЕнергия”, руска компания с разработващи се в момента запаси на около 5 млрд. барела нефтен еквивалент. Партньори на Enel в „СеверЕнергия” са „Газпром” и Eni.

В България Enel е мажоритарен собственик на рехабилитираната ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”, а чрез Enel Green Power притежава и вятърен парк в Камен бряг с мощност 21 MW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още