IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой как вижда проблемите на гръцките фермери в родината им?

Заместник аграрният министър М. Кархимакис обеща от трибуната на парламента, че до 15 март ще бъдат изплатени субсидиите за сектора

08:59 | 19.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кой как вижда проблемите на гръцките фермери в родината им?

Правителството в Атина е отворено за диалог с фермерите за решаване на проблемите им, заяви правителствен говорител, цитиран от информационния сайт Ин нюз.

Аграрният въпрос не е въпрос на просто договаряне между държавата и фермерите, а засяга цялото общество, каза Йоргос Петалотис.

Аграрният министър Катерина Бадзели заяви, че правителството не желае временни, а справедливи и трайни решения и призова фермерите на диалог.

Заместник аграрният министър Михалис Кархимакис обеща от трибуната на парламента, че до 15 март най-късно ще бъдат изплатени субсидиите на фермерите, и разкри, че правителството готви нов законопроект за обезщетенията.

Представител на главната опозиционна партия Нова демокрация застана зад исканията на фермерите, но изрази несъгласие с предприетите от тях блокади на пътищата.

Комунистическата партия обяви, че борбата на фермерите е еднопосочна, като упрекна правителството, че заблуждава земеделските производители, тъй като прилаганата от него политика на ЕС обслужвала само индустриалците и банкерите и обрича на унищожение земеделските производители.

Националистическият народен сбор ЛАОС призовава за ясна земеделска политика от страна на Брюксел, а Лявата коалиция СИРИЗА смята, че проблемите на фермерите не се решават с обещания и тенденционен диалог.

Междувременно гръцката агенция АНА-МПА съобщава, че първите опашки от ТИР-ове са започнали да се образуват на ГКПП Промахон-Кулата на гръцко-българската граница заради блокадите на протестиращи гръцки фермери. 

Вчера след 15 ч. земеделски производители от северната област Серес блокираха с трактори движението на всички превозни средства от и към България. Затворен остава и ГКПП Дойран-Килкис на границата с Македония. Фермери са спрели с тракторите си и на ГКПП Евзони на македонско-гръцката граница, без обаче да възпрепятстват движението.

Повечето фермерски блокади са в областта Серес, където освен ГКПП Промахон са блокирани и няколко пътни артерии, включително магистралата Солун - Кавала. Днес фермерите планират да блокират от 10.30 ч. до 15.30 ч. и магистралата Серес-Солун.

В областта Западна Македония протестиращи фермери вчера нееднократно блокираха пътни артерии на около десет километра от ГКПП Кристалопиги на границата с Албания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още