IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Richemont и добивните компании повишиха европейските индекси

Щатският пазар остана затворен в понеделник

19:12 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Richemont и добивните компании повишиха европейските индекси

С ръст завършиха търговията в понеделник европейските акции. За печалбите помогнаха компаниите от суровинния сектор, както и производителят на луксозни стоки Richemont.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 0,69%, стигайки до ниво от 258,21 пункта. През миналата седмица индикаторът загуби 1,5% от стойността си.

Поскъпването при фючърсите на металите доведе до ръст в Лондон на акциите на компании като добиващата мед Antofagasta (+1,46%) и конкурентната Kazakhmys (също повишение от 1,46%).

Британският FTSE се покачи с 0,72 на сто до 5494 пункта. Немският DAX нарасна с 0,73 на сто до 5919 пункта, а растежът на френския CAC 40 възлезе на 0,67 на сто до 3981 пункта.

В Швейцария компанията за луксозни продукти Richemont зарадва инвеститорите, като обяви 2% ръст в продажбите си за четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2008. Производителят на Cartier отчете 1,59 млрд. евро продажби за тримесечието, дължащи се най-вече на засиленото търсене на бижута. Акциите на групата поскъпнаха с 0,95 на сто.

Американските пазари са затворени днес по случай честването на дена на Мартин Лутър Кинг, а борсите в Азия приключиха първия си ден на търговия за новата седмица предимно на отрицателна територия.

Ако погледнем встрани от големите западноевропейски пазари, впечатление прави поредното силно представяне на естонската борса в понеделник. Пазарът в страната покори 15-месечен връх и се превърна в най-добре представящият се в света от началото на годината.

У нас пък основните индекси отбелязаха поредната слаба сесия при нисък оборот, като се изключи този при Инвестиционна компания Галата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още