IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Европа искат да хвърлят светлина върху нерегулирания пазар

Според Федерацията на европейските фондови борси през нерегулираните пазари минава 40% от търговията с ценни книжа

17:16 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
В Европа искат да хвърлят светлина върху нерегулирания пазар

Комитетът на европейските регулаторни органи по ценни книжа (CESR) обмисля да наложи правила за оповестяване на цените на сделките с ценни книжа, осъществявани на нерегулираните пазари, известни като скрити източници на ликвидност или „dark pools”. По този начин регулаторният орган се надява да реши проблема с ценообразуването, прозрачността и отчетността на тези борси, предаде Bloomberg.

Нерегулираните борси функционират благодарение на специални платформи за търговия с ценни книжа. Те дават възможност на инвеститорите да купуват и продават акции извън регулираните пазари, без да разкриват позициите си пред регулаторните органи. В разгара на финансовата криза обаче те застанаха в центъра на вниманието на финансовите регулатори в САЩ, Европа и Великобритания.

Регулаторните органи в САЩ предложиха през октомври 2009 г. тези борси да оповестяват публично данни, когато оборотът с една акция стигне 0,25% от средния дневен обем с нея на основните пазари. От CESR искат да имат достъп до ценообразуването на тези борси в случаите, когато разликата между цената на една акция на тях и тази на регулираните пазари е прекалено голяма.

Липсата на надеждна информация за обемите и цените на акциите, търгувани на нерегулираните пазари, създаде редица затруднения за финансовите регулатори по целия свят, които се стремят да бъдат в крак с иновациите на финансовите пазари. Според британският финансов регулатор FSA поне 1,25% от цялата търговия с ценни книжа минава през нерегулираните пазари, а Федерацията на европейските фондови борси смята, че цифрата е много по-близо до 40 на сто.

Втората по големина швейцарска банка Credit Suisse стана първата банка в света, която разкри сумата на изтъргуваните с нейно посредничество ценни книжа на нерегулирания пазар. Оборотът възлиза на 10 млрд. евро в рамките на последните три месеца на миналата година. Решението на Credit Suisse е знак за реакцията на банките към повишения регулаторен контрол в Европа.

Според изследователската компания Tabb Group търговията с ценни книжа на нерегулираните европейски борси ще нарасне със 7% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още