IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Милиардерът Себастиан Пинера спечели президентските избори в Чили

Той е първият демократично избран консерватор на поста от над половин век

10:33 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Милиардерът Себастиан Пинера спечели президентските избори в Чили

Милиардерът консерватор Себастиан Пинера спечели втория тур на президентските избори в Чили, с което се слага край на продължилото две десетилетия лявоцентристко управление, предаде ВВС.

На балотажа той се изправи срещу кандидата на християндемократите и бивш президент на страната Едуардо Фрей.

Пинера обещава да продължи популярната социална политика на досегашния президент Мишел Бачелет, както и да използва бизнес уменията си за насърчаване на икономиката.

Последният ръководител на Чили от дясна партия беше диктаторът Аугусто Пиночет, който взе властта с преврат през 1973 и управлява до 1990 г. Така Пинера става първият демократично избран лидер консерватор на страната от над половин век.

Пинера печели състоянието си от бизнес с кредитни карти в страната. Сега той притежава телевизионен канал, дял в най-успешния футболен клуб в Чили, както и милиони долари инвестиции в други активи.

Сред обещанията му са увеличи инвестициите, да се бори с престъпността и да създаде един милион работни места, както и да намали данъците за дребния бизнес и да направи работата на правителствената администрация по-ефективна.

Пинера се кандидатира за президентския пост за първи път през 2006 г., когато губи изборите от социалистката Бачелет. Съгласно конституцията на страната тя не може да се кандидатира отново за президент. Бачелет ще напусне поста през март, като одобрението за дейността й е много високо благодарение на усилията й да се справи с бедността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още