IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Societe Generale със забрана за търговия на деривати в Индия

Банката е предоставила непълни данни за своите транзакции

14:29 | 16.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Societe Generale със забрана за търговия на деривати в Индия

Индийското поделение на Societe Generale SA бе принудено от местния регулатор на капиталовия пазар да спре търговията с деривати върху индийски акции, предава Bloomberg.

През декември миналата година на Barclays Plc също бе наложена подобна забрана. Според регулатора и двете банки са предоставили непълни данни, свързани с продажбата на т.нар. „participatory notes”.

Това са дериватни инструменти, даващи възможност на чужди инвеститори, които не са регистрирани на индийския пазар, да купуват местни акции.

Регистрирани в страната брокерски фирми купуват акциите и след това ги продават като дериватен продукт (participatory notes) на чужди инвеститори и хедж-фондове.

Тези деривати са недолюбвани от индийските регулаторни органи, тъй като не може да се проследи крайният купувач на книжата. Те се страхуват и от масовото им използване от чуждите хедж-фондове, което би усилило волатилността на местната борса.

Според индийския регулатор Societe Generale трябва да покаже основателни причини за да предотврати санкциите, включващи дори отнемане на статута й на чуждестранен институционален инвеститор.

В началото на тази година от френската банка обявиха планове да отделят рисковите си активи в отделно звено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още