IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Резкият спад в петък донесе седмична загуба на щатските борси

Банките бяха начело на разпродажбите на Wall Street днес

23:36 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Резкият спад в петък донесе седмична загуба на щатските борси

Банките и технологичните компании поведоха разпродажбите на Wall Street днес, след като инвеститорите предпочетоха да продават акциите на JPMorgan и Intel въпреки добрите финансови резултати на двете компании, които участват в индекса Dow Jones IA, за последното тримесечие на 2009 г.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и често търгувани борсови дружества в САЩ, изгуби 0,9% до 10 609,7 пункта. Широкият S&P 500 се понижи с 1,1% до 1 136 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite отстъпи най-силно с 1,2% до 2 288 пункта.

В края на вчерашната сесия Dow Jones IA и S&P 500 стигнаха най-високото си ниво от 1 октомври 2008 г., а Nasdaq Composite се повиши още повече и записа най-високата си стойност от началото на септември 2008 г. Днешните разпродажби обаче заличиха изцяло преднината от предишните дни.

Така индексите приключиха деня и седмицата на отрицателна територия. Dow Jones IA се понижи с 0,1% на седмична база, S&P 500 – с 0,8%, а Nasdaq отстъпи с 1,3%. Движенията им могат да бъдат колебливи и през следващите седмици, докато корпоративният сезон в САЩ набира скорост.

Банковият гигант JPMorgan съобщи след края на вчерашната сесия, че печалбата му за последното тримесечие на 2009 г. е 3,3 млрд. долара. Приходите обаче се оказаха по-малки от очакваното, а загубите на банката от кредитни карти и ипотечни заеми донесоха известно разочарование.

Книжата на JPMorgan поевтиняха с 2,3%, за да завършат сесията на Нюйоркската борса на ниво от 43,68 долара за акция. Книжата на редица други големи финансови компании също поевтиняха значително с 3% до 5%, в това число и тези на Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo и Citigroup.

Силно поевтиняха и акциите на технологичната компания Intel с 3,2% до 20,80 долара, въпреки добрите финансови резултати за последното тримесечие.

Икономическите данни от днес показаха, че индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет, който отразява потребителските нагласи за икономиката, се е повишил до 72,8 пункта за януари. Пазарът очакваше по-голямо увеличение от 72,5 за декември до 74 пункта.

Междувременно данните за инфлацията показаха, че индексът на потребителските цени се повишава с 0,1% на месечна и 2,7% на годишна база през декември, което се оказа по-малко от прогнозираното. Индексът на индустриалното производство пък се повиши за шести месец през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още