IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола падна от 84 до 78 долара през тази седмица

Петролните фючърси записаха първия си седмичен спад за последния месец

22:44 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола падна от 84 до 78 долара през тази седмица

Днешната сесия бе петата подред, която донесе понижение в цената на петролните фючърси. Това е най-продължителната губеща серия за енергийната суровина през последните четири седмици, след като щатският долар напредна срещу еврото. Това прави цената на петрола по-висока, преизчислена в други валути.

Данните от тази седмица показаха, че запасите от суров петрол на САЩ са нараснали въпреки необичайно ниските температури в голяма част от страната, докато продажбите на дребно неочаквано се свиха. Така цената на петрола записа първия си седмичен спад за последните пет седмици, предаде Bloomberg.

Международната енергийна агенция (МЕА) потвърди днес, че търсенето на петрол през тази година ще стигне най-високото си ниво от 2007 г. от 86,3 млн. барела на ден. Основна причина за това обаче ще бъде повишеното потребление на енергия в бързо разрастващите се икономики в Азия, начело с Китай и Индия.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтиня с 1,39 долара, или 1,8%, до 78,00 долара за барел в края на днешната сесия на Нюйоркската петролна борса. В началото на тази седмица енергийната суровина се търгуваше за 84 долара, което е най-високата цена за последните 15 месеца.

От началото на тези седмица февруарските фючърси са поевтинели с 5,7 на сто. Петролът сорт брент с доставка през март също поевтиня с 1,8%, или 1,48 долара, до 77,09 долара за барел на международната петролна борса в Лондон.

За понижението в цената на петрола допринесе и новината, че Комисията по търговия със стокови фючърси в САЩ (CFTC) търси по-строга регулация на пазара на енергийни фючърси. За тази цел CFTC иска да постави лимит за размера на позициите, които пазарните участници може да откриват.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още