IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Венецуела затваря над 600 магазина в страната заради повишени цени

Чавес наказва търговците, вдигнали цените след девалвацията

10:23 | 15.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Венецуела затваря над 600 магазина в страната заради повишени цени

Правителството на Венецуела се разпореди временно да бъдат затворени 619 магазина в страната, обвинени в повишение на цените на продаваните в тях стоки след девалвацията на националната валута, съобщават местни медии, цитирани от РИА Новости.

Миналата седмица президентът на страната Уго Чавес обяви за девалвацията на националната валута на Венецуела – боливар. От 2005 г. доскоро курсът на боливара спрямо американския долар беше 2,15 боливара за 1 долар. От 11 януари той е 2,6 боливара при т.нар. от правителството приоритетни транзакции и 4,3 боливара за 1 долар – при всички останали.

При това преди дни венецуелският лидер увери жителите на страната, че те нямат повод за безпокойство, тъй като девалвацията на националната валута няма да се отрази на стандарта им на живот.

Чавес заяви още, че цените в магазините ще си останат същите, а предприемачите, които ги повишат, ще бъдат наказани. Президентът на страната същевременно призова военните и представителите на обществени организации да следят за повишение на цените на стоките в магазините.

В тази връзка от началото на седмицата Институтът за защита на достъпа на хората до стоки и услуги проведе проверки на 1103 магазина, като спря работата за 24 часа на 619 от тях. Проверките ще продължат, съобщават властите, и призовават гражданите да подават сигнали за завишени цени на стоките.

Девалвацията на боливара цели преодоляване на последствията от рецесията. Понастоящем инфлацията във Венецуела е най-високата в Латинска Америка – 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още