IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Крехко надмощие за биковете на Wall Street

Борсовата сесия започна колебливо след разочароващите данни за продажбите на дребно

18:02 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Крехко надмощие за биковете на Wall Street

Борсовата сесия на Wall Street започна колебливо за пореден път през тази седмица, като търговията стартира на отрицателна територия, но малко след това и трите основни индекса поеха нагоре. Данните от днес показаха, че американските потребители са сдържани в своите покупки, а през 2009 продажбите на дребно в САЩ регистрират рекорден спад в рамките на една календарна година от 6,2%.

Индексът на сините чипове Dow Jones IA се повишава с 0,1% до 10 694,37 пункта близо час и половина след старта на търговията. Той достигна най-високото си ниво от началото на октомври 2008 г. в края на вчерашната сесия, подкрепен от обнадеждаващия икономически доклад на Федералния резерв на САЩ. S&P 500 добавя 0,1% до 1 146,3 пункта, а Nasdaq Composite напредва с 0,2% до 2 313,4 пункта.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ намаляват неочаквано с 0,3% на месечна база през декември, а първоначалните молби за помощи при безработица нарастват повече от очакваното с 11 хил. до 444 хил. за седмицата до 9 януари. Броят на лицата, които получават помощи за безработица в продължение на повече от две седмици, намалява с 211 хил. до 4,6 млн. души.

След края на днешната сесия пък се очакват финансовите резултати на технологичната компания Intel, която участва в индекса Dow Jones IA. Пазарните анализатори прогнозират значително увеличение на печалбата на акция до 30 цента през последното тримесечие на 2009 г. спрямо печалба от 4 цента преди година, предаде CNN. Акциите на Intel поскъпват с 1,4% до 21,26 долара за акция.

За втори ден във Вашингтон продължава изслушването на комисията за разследване на причините за финансовата криза в САЩ (FCIC). В сряда четирима топ мениджъри в банковия сектор свидетелстваха пред властите за своите действия праз последните години, като признаха, че са направили грешки, но не са осъзнавали това преди началото на финансовата криза през 2008 година.

Днес стана ясно, че президентът на САЩ Барак Обама планира да обложи със специален данък 50 от най-големите банки и финансови компании в страната през следващото десетилетие. По този начин администрацията на президента се надява да привлече около 90 млрд. долара, с които да компенсира всички загуби за данъкоплатците от спасяването на финансовия сектор.

Петролните фючърси поевтиняват с 0,1% до 79,55 долара за барел, а цената на златото се понижава с 0,2% до 1135,10 долара за барел. Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа расте с 1 базисен пункт до 3,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 14.01.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още