IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данъчни приходи от 90 млрд. долара планират в САЩ чрез банков данък

Данъкът е известен като "такса отговорност за финансовата криза" сред администрацията на Обама

16:00 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Данъчни приходи от 90 млрд. долара планират в САЩ чрез банков данък

Президентът на САЩ Барак Обама планира да обложи със специален данък 50 от най-големите банки и финансови компании в страната през следващото десетилетие, предаде New York Times. По този начин администрацията на президента се надява да привлече 90 млрд. долара, с които да компенсира всички загуби за данъкоплатците от спасяването на финансовия сектор.

С този данък ще бъдат обложени всички банки, застрахователни компании и брокерски къщи с активи за над 50 млрд. долара. Очаква се той да влезе в сила след 30 юни тази година и да донесе поне 90 млрд. долара данъчни приходи за следващите десет години. Това е заявил висш служител от администрацията на Барак Обама, който обаче е пожелал да запази анонимност.

Той е уточнил още, че данъкът може да остане в сила и за по-дълъг период, в случай че всички загуби от програмата за освобождаване от проблемните финансови активи не се покрият междувременно. Според правителствените прогнози програмата на стойност 700 млрд. долара вероятно ще донесе загуба от 117 млрд. долара, като това е доста по-добре от предишните оценки.

Според държавната администрация въвеждането на подобен данък ще гарантира, че големите финансови институции, които са най-големите виновници за финансовата криза и най-големите бенефициенти на мерките на правителството, ще поемат отговорност, за да гарантират, че всички разходи, направени със средства на данъкоплатците, ще се възстановят напълно.

Данъкът е известен като "такса отговорност за финансовата криза" сред администрацията на Обама. Той разчита, че с този ход ще се избегне натрупване на загубите от спасяването на финансовия сектор към и без това големия държавен дефицит на страната, който ще тежи на следващите поколения. За да влезе в сила обаче, данъкът първо трябва да бъде одобрен от Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още