IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След вчерашната корекция последва ръст на азиатските борси

След вчерашните разпродажби банките се наредиха сред най-печелившите компании в региона

12:02 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
След вчерашната корекция последва ръст на азиатските борси

След рязката корекция в средата на тази седмица индексите в азиатския и тихоокеанския регион отново поеха нагоре, подкрепени от обнадеждаващите данни за нарастването на работните места в икономиката на Австралия. Борсовият оптимизъм бе подкрепен и от последния икономически доклад на Федералния резерв на САЩ, който показа, че щатската икономика се е подобрила в повечето региони на страната.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, напредна с 1% до 125,93 пункта. Добивните компании помогнаха най-много за днешния му ръст на фона на нарастващите цени на металите. Банките, които вчера бяха основен обект на разпродажби, също се наредиха сред най-печелившите компании в индекса.

По този начин финансовите и суровинни компании допринесоха за половината от днешния ръст на MSCI Asia Pacific. Регионалният борсов измерител, който напредва за четвърти път през последните пет дни, се е повишил с 45% в рамките на последните 12 месеца.

По време на днешната сесия стана ясно, че австралийските работодатели са разкрили повече от 35 хил. нови работни места през декември, предаде Bloomberg. Това се оказа над три пъти повече от прогнозите на анализатори и показва, че австралийската икономика продължава по пътя на устойчивото развитие. Нивото на безработицата в Австралия се е понижило от 5,6% за ноември до 5,5% за декември.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 напредна с 0,6% до 4 898 пункта след добрите новини за заетостта през декември. Борсовата сесия в Нова Зеландия обаче приключи почти без промяна за основния индекс NZX 50, който се повиши с 0,1% до 3 278,3 пункта.

Доста по-силен ръст отчете японският индекс на сините чипове Nikkei 225, който скочи с 1,6% до 10 907,7 пункта. Това е най-голямото му еднодневно процентно изменение за последния месец, въпреки данните от днес, които показаха, че новите поръчки за производство на машинно оборудване се свива силно през ноември. Стойността им намалява за втори пореден месец, като се свива с 11,3% на месечна база.

Китайският Shanghai Composite се повиши с 1,4% до 3 215,6 пункта, а в Южна Корея Kospi добави 0,9% до 1 685,8 пункта. Днес стана ясно, че цените на имотите в Китай са нараснали с най-бързото си темпо за последните 18 месеца през декември. Това обаче подчертава за пореден път реалната опасност от балон на пазара на недвижимо имущество в страната на фона на нейния бурен икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още