IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на Goldman Sachs защити създаването на сложни финансови инструменти

Тези експозиции са търсени от професионални инвеститори, е заявил Лойд Бланкфейн пред комисията, разследваща причините за кризата

20:43 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Goldman Sachs защити създаването на сложни финансови инструменти

Изпълнителният директор на щатската Goldman Sachs защити ролята на компанията в създаването на сложни ценни книжа, смятани от някои за причина за финансовата криза, предаде Ройтерс.

Лойд Бланкфейн трябваше да отговаря на въпроси на комисията, разследваща причините за кризата, фокусирани върху създаването от страна на Goldman на деривати върху рискови ипотеки, като в същото време банката е осъществявала продажби на късо с тях или е залагала за понижаване на стойността им.

“Тези експозиции са търсени от професионални инвеститори", е заявил Бланкфейн, който от време на време е прекъсвал председателя на комисията Фил Ангелидес. “Дори и сега хората идват при нас с искане за експозиции към тези инструменти", е добавил той.

"На мен ми звучи малко като да продадеш кола с повредени спирачки и после да купиш застрахователна полица на купувача на колата", е коментирал Ангелидес.

Показания пред комисията, освен Бланкфейн, са дали изпълнителните директори на JPMorgan Chase Джейми Даймън и на Bank of America Брайън Мойнихан, както и председателят на Morgan Stanley Джон Мак. Четиримата са защитили пред комисията практиките за раздаване на бонуси в сектора, макар и признавайки, че са необходими регулаторни промени.

Ангелидес е предупредил четиримата банкови директори, че комисията му ще продължи през цялата година с изслушвания на стотици свидетели. Комисията, създадена от Конгреса по модел на комисията Пекора, разследвала срива на Уол Стрийт през 1929 г., трябва да предаде доклада си до 15 декември. Разкритията на комисията Пекора са помогнали да се стигне до създаването на щатския борсов регулатор (SEC) и за други основни реформи.

По време на изслушването Бланкфейн е подчертал, че системата трябва да бъде така структурирана, че да се използва частен капитал, а не държавен, за стабилизиране на компаниите с проблеми, преди да се разпространи криза.

Даймън от своя страна е признал, че опасенията, че големите бонуси са подтиквали към поемане на рискове, може би са основателни, но е подчертал, че практиките в това отношение в JPMorgan "са били и остават подходящи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още