IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийните компании понижиха индексите в САЩ

Nasdaq Composite отстъпва най-силно с 0,3% в началото на търговията

17:44 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийните компании понижиха индексите в САЩ

Очакванията на инвеститорите за скорошно затягане на паричната политика на централните банки по целия свят станаха причина за колебливи движения на индексите на Wall Street в началото на днешната сесия. Търговията стартира с повишения, но малко след това и трите борсови измерители се пренесоха на отрицателна територия при липсата на важни икономически данни.

Индексът на 30-те най-големи публични компании в САЩ Dow Jones IA се понижава с 0,1% до 10 620,31 пункта един час след началото на сесията. Широкият S&P 500 губи 0,2% до 1 133,68 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, отстъпва с 0,3% до 2 276,42 пункта. Енергийните компании се наредиха сред най-губещите в началото на търговията.

Вероятността Китайската централна банка да повиши основния лихвен процент в страната по-скоро от очакваното, както и новината за възможното изтегляне на Google от азиатската страна също натежаха на индексите. Акциите на Google поевтиняват с 1,4% до 582,40 долара. Пазарната й капитализация се е повишила с 85% до близо 185 млрд. долара за последните 12 месеца.

Днес стана ясно, че американското правителство може да наложи такса на 20-те най-големи банки, за да може да възстанови с тези приходи загубите си от програмата за освобождаване от проблемните финансови активи за 700 млрд. долара. Повече относно този план ще бъде съобщено до края на тази седмица от президента на САЩ Барак Обама, предаде CNN.

По-късно днес се очакват данните за бюджетния дефицит на страната през декември, както и т.нар. Бежова книга на Федералния резерв, която разкрива състоянието на икономиката на САЩ по региони. Щатският долар поевтинява срещу повечето основни валути, цената на петрола пада с 1,6% до 79,51 долара за барел, а златото поевтинява леко с 0,2% до 1 125,95 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още