IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да съди Гърция заради преиначени данни за държавния дълг

Проблемите на страната са сериозни, но още не застрашават еврозоната, коментира Оли Рен

17:26 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС може да съди Гърция заради преиначени данни за държавния дълг

Насред финансови и политически вълнения Гърция е изправена и пред обвинения от ЕС, че е преиначила данните за държавния си дълг, съобщава EurActiv.

Източник от ЕС е заявил днес, че Европейската комисия вероятно ще предприеме официални действия срещу Атина заради представянето на неверни данни относно държавния дълг и бюджетния дефицит на страната през октомври.

ЕС, инвеститори и профсъюзи оказват натиск върху Гърция в момент, в който страната се бори да осигури финансиране за огромните си дълг и дефицит.

„Вероятно ще бъде даден ход на процедура за нарушаване на задължението за предаване на навременна и точна информация, което е заложено в европейското законодателство“, е заявил източникът от ЕС.

Новоназначеният еврокомисар за икономическата и монетарна политика Оли Рен заяви пред Европейския парламент в понеделник, че фискалните проблеми на Гърция са много сериозни, но все още не застрашават еврозоната.

Гърция бе принудена да емитира облигации за 1,6 млрд. евро при много висока рискова премия и да понесе по-високи разходи по гарантирането им, вследствие на доклада на ЕС, хвърлящ съмнение върху стандартите й на отчитане.

Европейската комисия обяви в свой доклад от понеделник, че данните за дефицита и дълга на Гърция могат да бъдат ревизирани допълнително, тъй като съществуващата институционална рамка на гръцката статистика се приема за неефективна и податлива на политически вмешателства.

Новото социалистическо правителство е поставено и под вътрешен натиск, като синдикатът на държавните служители насрочи еднодневна стачка за 10 февруари, протестирайки срещу евентуално затягане на коланите.

Социалистите, които спечелиха изборите през октомври, обещавайки да обложат богатите, за да помогнат на бедните, през следващата седмица ще представят пред ЕС план за намаляване на бюджетния дефицит под 3% от БВП в рамките на три години от сегашните 12,7%.

Министърът на труда Андреас Ловердос заяви, че има опасност помощите за безработни през тази седмица да не бъдат изплатени поради недостиг на средства във ведомството му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още