IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затягането на паричната политика в Китай донесе спад на азиатските борси

Shanghai Composite завърши днешната сесия с остър спад от над 3%

12:17 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Затягането на паричната политика в Китай донесе спад на азиатските борси

Решението на Китайската централна банка да вдигне процента на минималните задължителни резерви за големите търговски банки в страната доведе до болезнен спад на азиатските и тихоокеанските борси. С този си ход централната банка затегна паричната си политика за трети път за последната седмица, което накара инвеститорите да се опасяват, че периодът на евтините пари и ниските лихви е към своя край.

Междувременно поевтиняването на металите и петрола стана причина за разпродажби сред добивните и енергийните компании. Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific изгуби 1,5% до 124,56 пункта, което е най-големият му еднодневен спад за последните близо два месеца, предаде Bloomberg. MSCI Asia Pacific следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия.

Сред най-губещите компании днес застанаха и банките, след като Китай задължи своите банки да държат по-голяма част от привлечените депозити като задължителен резерв в централната банка. Малко преди това централната банка на Китай предложи държавни ценни книжа при по-висока доходност като друга мярка за ограничаване на излишната ликвидност и повишаване на цената на паричния ресурс.

Ходът на централната банка е предизвикан от опасенията на правителството, че либералната парична политика и притокът на спекулативен капитал може да доведат до появата на висока инфлация и до надуването на балон на пазара на недвижими имоти и ценни книжа. Основният борсов индекс в Китай Shanghai Composite завърши днешната сесия с остър спад от 3,1% до 3 172,7 пункта.

На борсата в Хонконг Hang Seng записа най-силния си спад за последните близо три месеца в размер на 2,6% до 21 748,6 пункта. Банките пострадаха най-много заради очакванията за скорошно повишение на основния лихвен процент в Китай. Акциите на Industrial & Commercial Bank of China, която е най-големият кредитор в Китай, както и тези на Shanghai and China Construction Bank, поевтиняха с 5%.

Към поредицата от новини, свързани с Китай, се присъедини и интернет гигантът Google. Ръководството на компанията заяви, че може да се изтегли от Китай, след като разследване е установило, че Google е била обект на кибер атаки, за които се смята, че идват от Китай. Според Google изтеглянето от страната няма да има голямо значение, защото приходите от дейността в Китай са твърде незначителни.

Новината подкрепи акциите на основния конкурент на Google в Китай – интернет търсачката Baidu, които поскъпнаха със 7%.

Основните борсови индекси в Тайван и Южна Корея на свой ред се понижиха с над 1% главно заради спада при добивните компании и производителите на стомана. Цената на алуминия, медта и златото се понижава силно днес, в резултат на което индексът на сините чипове в Австралия S&P/ASX 200 отстъпва с 0,6% до 4 868,10 пункта. В Нова Зеландия NZX 50 изгуби 0,4% до 3 276,2 пункта.

Сред всички компании в региона обаче най-болезнен днес бе спадът за акциите на най-голямата японска авиокомпания Japan Airlines. Нейните акции поевтиняха с 81% до рекордно ниската цена от едва 7 йени (7,7 цента) заради очакванията, че авиопревозвачът ще обяви фалит през следващата седмица. За японския индекс Nikkei 225 сесията приключи с понижение от 1,3% до 10 735,03 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още