IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стимулите за щатската икономика са спасили 2 млн. работни места

Обама вече призова за допълнителни мерки на правителството за насърчаване на заетостта

10:22 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стимулите за щатската икономика са спасили 2 млн. работни места

Мерките на Белия дом за стимулиране на икономиката през миналата година са спасили 2 млн. работни места в САЩ. Това се посочва в доклад на администрацията на президента Барак Обама, в който обаче се отправя предупреждение, че перспективата пред икономиката остава несигурна, предаде Ройтерс.

Обама вече призова за допълнителни мерки на правителството за насърчаване на заетостта, в отговор на което миналия месец Камарата на представителите одобри пакет от мерки на стойност 155 млрд. долара. Очаква се Сенатът да представи свое предложение за нови стимули за създаване на работни места в следващите седмици.

Кристина Ромер, ръководител на Съвета на икономическите консултанти на Обама, е заявила при представянето на доклада, че очаква положително развитие на пазара на работна ръка до пролетта, подчертавайки обаче, че определено има необходимост от допълнителни действия за подпомагане на заетостта.

От Белия дом използват два различни метода за оценяване на ефекта от пакета стимули, като на тази база изчисляват, че заетостта е била увеличена с между 1,5 и 2 млн. работни места до края на 2009 г. благодарение на мерките.

Според Ромер мерките ще спасят до 3,5 млн. работни места до края на тази година.

Освен това от Белия дом посочват, че 640 хил. работни места са били запазени или създадени от преки получатели на средства от пакета стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още