IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай неочаквано повиши изискването за минимални резерви на големите банки

Това е поредната стъпка на монетарната институция за ограничаване на ликвидността в банковата система

18:12 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай неочаквано повиши изискването за минимални резерви на големите банки

Централната банка на Китай неочаквано вдигна процента на минималните задължителни резерви на големите банки в страната, предаде Bloomberg. Това е поредната стъпка на монетарната институция за ограничаване на ликвидността в банковата система, защото ще принуди търговските банки да държат по-голяма част от депозитите, които са привлекли, като резерв в централната банка.

Днешното решение на Китайската централна банка ще намали ликвидността в банковата система с около 300 млрд. юана, съгласно изчисленията на китайската брокерска компания China International Capital Corp. Процентът на минималните задължителни резерви за големите банки ще се увеличи с 50 базисни пункта спрямо сегашното му ниво от 15,5 на сто, считано от 18 януари 2009 г.

Новината изненада пазарните анализатори, които не очакваха подобен ход преди края на април. За по-малките банки в страната съотношението между резервите и депозитите няма да се промени и остава на ниво от 13,5 на сто.

Целта на централната банка е да изтегли част от излишната ликвидност, за да предпази бързо растящата икономика на страната от инфлационен натиск и от надуването на цените на някои активи, в това число на недвижимите имоти и на акциите. Икономиката на Китай е третата по големина в света и може да изпревари Япония през тази година, за да заеме второто място след САЩ.

Стойността на отпуснатите от китайските банки заеми се повиши до 9,21 трлн. юана (1,3 трлн. долара) за първите 11 месеца на 2009 г. В рамките на следващите четири седмици се очаква да настъпи падежът по китайски държавни ценни книжа за около 1 трлн. юана, което може да наводни с кеш икономиката.

Китайската централна банка на два пъти увеличи доходността на предложените за продан на аукцион държавни ценни книжа през последната седмица. Това автоматично води след себе си до повишаване на цената на заемите, отпускани от банките.

Увеличението на процента на минималните задължителни резерви е първото от юни 2008 г. насам. То няма да засегне земеделските кооперативни банки, които подпомагат селскостопанските производители.

Представител на централната банка на Китай, пожелал анонимност, е уточнил, че днешното решение не показва фундаментална промяна в нейната умерено либерална парична политика. Според него мерките на правителството за стимулиране на икономиката и скорошният падеж на държавни ценни книжа за голяма сума означават, че в Китай има по-висока от нужното ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 30.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още