IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси се озоваха в подножието на 17-месечен връх

Преднината на MSCI Asia Pacific за последните 12 месеца възлиза на 41 на сто

12:36 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси се озоваха в подножието на 17-месечен връх

Очакванията, че Китай и другите развиващи се страни в Азия, ще поведат световната икономика напред през тази година, продължиха да носят ръст на фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион. В подкрепа на това бе днешната новина, че индустриалното производство на Индия се е разраснало с 11,7 на сто през декември спрямо същия месец на предходната година, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски държави, плюс Австралия и Нова Зеландия, нарасна с 0,4% до 126,16 пункта по време на днешната сесия. Това е най-високото му ниво от 13 август 2008 г. Акциите на компаниите от добивния сектор поевтиняха, след като алуминиевият гигант Alcoa неочаквано излезе на загуба през четвъртото тримесечие.

В рамките на изминалата 2009 година MSCI Asia Pacific нарасна с 34%, а преднината му за последните 12 месеца възлиза на 41 на сто. Това е направило пазарната оценка на акциите в индекса средно 1,64 пъти по-висока от тяхната счетоводна стойност.

Най-силно днес се повиши основният индекс на борсата в Шанхай Shanghai Composite, който добави 1,9% до 3 273,97 пункта. Вчера стана ясно, че Китай е станал най-големият пазар на автомобили в света през 2009 г. Продажбите са нараснали с 46% на годишна база, за да достигнат рекордните 13,6 млн. моторни превозни средства, задминавайки тези в САЩ, които са малко повече от 10 млн. единици.

Разпродажбите във финансовия сектор обаче понижиха индексите на борсата в Хонконг, като Hang Seng изгуби 0,4% до 22 326,64 пункта. Причина за това станаха новите мерки на Китайската централна банка за ограничаване на ликвидността в банковия сектор на страната. След новината акциите на най-големия кредитор в Китай Industrial and Commercial Bank of China поевтиняха с 2,2%.

С понижения приключи и сесията в Австралия, където индексът на сините чипове S&P/ASX 200 потъна с 1% до 4 899,50 пункта. Причина за това станаха добивните компании и производителите на стомана, начело с Alumina Ltd. и BHP Billiton Ltd., чиито книжа поевтиняха със съответно 4,8% и 2,1%. На борсата в Нова Зеландия основният индекс NZX 50 отстъпи с 0,4% до 3 290,29 пункта.

След като вчера бе затворен заради честването на национален празник, днешната търговия на фондовия пазар в Токио донесе на Nikkei 225 ръст от 0,8% до 10 879,14 пункта. Икономическите данни от днес показаха, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите нараства повече от очакваното за декември, но банковото кредитиране отчита първия си спад за последните четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още