IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Федералният резерв вероятно е заработил рекордните 45 млрд. долара за 2009

Сумата ще бъде предоставена на американското правителство

10:15 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв вероятно е заработил рекордните 45 млрд. долара за 2009

Федералният резерв на САЩ вероятно е реализирал рекордна печалба от 45 млрд. долара през 2009 г., предаде Washington Post. Централната банка, която отговаря за паричната политика на най-голямата икономика на света, е длъжна да предостави тази сума на Министерството на финансите.

Това е добре дошло за американското правителството, чиито усилия за подпомагане на икономиката увеличиха значително неговите разходи на фона на намаляващите заради кризата данъчни постъпления.

Положителният финансов резултат от 45 млрд. долара за 2009 г. е рекорден в 96-годишната история на Федералния резерв. Сумата е изчислена на базата на официални документи. По-късно днес се очакват и официалните данни на самата централна банка на САЩ за очаквания финансов резултат за 2009 г.

Фед използва част от приходите, за да покрие разходите за дейността си. Останалото се предоставя на Министерството на финансите на САЩ. Най-голямата сума, която Федералният резерв е давал на правителството досега, възлиза на 34,6 млрд. долара през 2007 г.

Високите доходи на Федералния резерв през изминалата година са резултат от агресивната програма за изкупуване на облигации. Това е основен инструмент на паричната политика на централната банка на САЩ, чрез който тя оказва влияние върху лихвените проценти и растежа на икономиката.

Федералният резерв е притежавал американски държавни ценни книжа и книжа, обезпечели с ипотечни заеми, на обща стойност 1,8 трлн. долара към края на 2009 г. Сумата е значително по-висока в сравнение с държаните в края на 2008 г. дългови книжа за 497 млрд. долара, се казва още в публикацията.

Приходите от лихви са основен източник на печалба за Федералния резерв през 2009 г. Централната банка е реализирала също така положителен резултат чрез своята програма за отпускане на извънредни заеми и чрез специалните си програми за насърчаване на кредитирането в банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още