IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише призовава за по-добро управление на риска в банковия сектор

Президентът на ЕЦБ допълни, че световната икономика се намира в режим на възстановяване

17:16 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише призовава за по-добро управление на риска в банковия сектор

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви от името на централните банки по целия свят, че банките трябва да подобрят процедурите за управление на своя риск, предаде Bloomberg. За тази цел Базелският комитет за банков надзор изготвя по-строги правила за капиталова адекватност.

В изявление пред Банката за международни разплащания в Базел, Швейцария, той намекна, че финансовите институции трябва да започнат да управляват своя риск по-ефективно, за да не се повтори кредитната криза от 2007 г., до която се стигна заради прекомерното поемане на риск от страна на банките.

Той даде обнадеждаващ коментар за световната икономика, като заяви, че тя се намира в режим на възстановяване. Трише не пропусна да спомене, че развиващите се страни са демонстрирали устойчивост по време на рецесията и в момента се намират в много динамичен етап от своето развитие.

На срещата в Базел присъстват представители на най-големите централни банки на света, включително и управителят на централната банка на Китай Джоу Сяочуан, както и председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Трише заяви, че централните банки работят много активно за подобряване на управлението на риска и водят разговори по този въпрос с представители на банковия сектор. Той предупреди, че скорошното прилагане на нови стандарти за банков надзор ще бъде важно за устойчивото развитие на икономиката.

В средата на декември стана ясно, че Базелският комитет по банков надзор е създал нови, по-строги правила за капиталова адекватност, които имат за цел да заздравят капитала на банките. Новите стандарти ще бъдат въведени, след като световната икономика и финансови пазари се стабилизират напълно.

Към 16:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4507 долара, като от началото на днешната валутна сесия единната валута поскъпва с 0,6%. През последния месец единната валута е поевтиняла с 2,2% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още